2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Soha ne etessük a vízimadarakat!

A jó szándékú emberek sokszor nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért ennek – bármennyire nem szeretnénk is ezt hallani – semmi köze a madarak segítéséhez, sőt: tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat! – figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület.

A madár- és természetvédelmi hatóságok és szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, ami az egyik legrosszabb dolog, amit jó szándék címén vadon élő állatokkal tehetünk.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük nem hasznos, sőt: öngerjesztő problémaspirált hoz létre – figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület.

Fiókáit hínárral etető szárcsa  Fotó: Orbán Zoltán

Jó szándékú félreértés

Az etetés többnyire nyáron kezdődik, amikor az emberek keresik a hűsítő víz közelségét, így a madár-ember találkozások száma is nagyobb. A folyamatosan etetés következtében a madarak viselkedése megváltozik, ősszel nem vonulnak el.

Így az emberek tovább etetik a sok „szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat.

Ezt a viselkedést ráadásul a járókelőket hamis információkkal megtévesztő kacsaetető automatákat kihelyező vállalkozások is erősítik (holott az ezekben felkínált táplálék ugyanolyan felesleges, értéktelen és viselkedéstorzító hatású, mint az összes többi).

Nekünk étek, nekik méreg Fotó: Pixabay.com

ne etessük őket, mert...

  • Az egyoldalúan, főleg kenyérrel etetett madarak megbetegedhetnek, a fiókák visszafordíthatatlan csont- és tollnövekedési rendellenességet szenvedhetnek el.
  • A bedobált élelemért tülekedő, a falatokért harcoló madarak között jelentősen nő a fajon belüli és a fajok között egyébként még ritkább agresszió. Ez kisebb-nagyobb sérüléseket is okoz.
  • A vízimadarak az etetés hatására egészen kis területű, a madarakat természetes úton táplálékkal ellátni képtelen, fészeképítésre, költésre és fiókanevelésre teljesen alkalmatlan vízfoltokra, parki tavacskákra, medencékbe, szökőkutakba is képes odacsalogatni.
  • Az érintett mesterséges és természetes tavakban, folyókban a túlzsúfoltság miatt megnő a szervesanyag-terhelés, a víz minősége romlik. 
  • A nyáron etetett madarak télen sem kelnek útra.
Fotó: Pixabay.com

Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a „szeretetünkre”, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van szükségük.

Az MME munkatársai hangsúlyozzák: tisztában vannak a madarakat etetők jó szándékával, segíteni akarásával. Éppen ezért bíznak abban, hogy az új információk birtokában és a madarak érdekében egyre többen hagynak fel ezzel a káros gyakorlattal. 

Az mme.hu oldalon további érdekes információkat olvashatunk a Magyarországon élő vízimadarak szokásairól, és hasznos tippeket is találhatunk a valóban madárbarát szokások kialakításához.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam