2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fényszennyezést okolják a beporzók pusztulásáért

Nem írható kizárólag a klímaváltozás, a növényvédő szerek és a megváltozott földhasználat rovására a németországi rovarpopuláció csökkenése – állítja a vízi ökológiára és belvízi halászatra szakosodott Leibniz-intézet (IGB) kutatóinak egyik munkacsoportja.

Az éjszaka sötétjét megtörő mesterséges fényforrásokat okolja a rovarok egyre ijesztőbb népességcsökkenéséért egy német kutatás. A szakemberek megállapították, hogy azok a régiók, ahol a legnagyobb mértékben csökken a repülő rovarok száma, egybeesnek a fényszennyezéssel leginkább érintett térségekkel.

A repülő rovarok körülbelül fele éjszaka aktív. Tájékozódásukhoz, táplálékszerzésükhöz és a ragadozók elkerüléséhez a hold és a csillagok fénye ad támpontot, és ezt borítja fel teljesen a mesterséges világítás, amely egyre nagyobb területeket érint: az IGB kutatói szerint világszerte évente 2-6 százalékos a növekedés.

A fény odavonzza a rovarokat, amelyek idővel vagy kimerültségükben pusztulnak el, vagy könnyű zsákmánnyá válnak. Ráadásul az erős fényű területek egyfajta sorompóként is viselkednek, megakadályozva a rovarpopulációk térbeli terjeszkedését, ami pedig a genetikai sokszínűség ellen hat, így hosszú távon a populáció ellenálló képességét csökkenti.

Világszerte évente 2-6 százalékkal növekszik a mesterséges világítással ellátott területek nagyságaFotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Súlyos árat fizetünk a fényszennyezésért Korallzátonyokat nyomtatott 3D-s nyomtatóval egy svájci kutató Támogatás a méhekért: az unióban Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség Floridában mernek nagyot álmodni Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra (videókkal)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam