2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több vadon élő állat kényszerül éjszakai életmódra

Már hosszú ideje ismert tény, hogy egyre gyorsabb és zajosabb hétköznapjaink nemcsak a saját környezetünkre, hanem a természetben élő állatokra is nagy hatással vannak, a többi között egyre inkább éjszakai életre kényszerítjük a vadon élő állatokat.

A Science oldalán publikált tudományos összegzés szerint 76 korábbi tanulmány adatait vetették össze, amelyeket 6 ország 62 különböző állatfajáról készítettek. A vizsgálat egyelőre a nagyobb emlősökre (tigris, medve, szarvas, farkas) fektetett hangsúlyt, kisebb fajokra (mókusok, mosómedvék) nem terjedt ki. A kutatók elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a különféle jelentőséggel bíró emberi tevékenységek (kemping, túra, vadászat, mezőgazdasági munkavégzés…) mennyire lehetnek befolyással az állatok természetes viselkedésére.

Fotó: Pixabay

Kiderült, hogy az emberek erős hatással vannak a vadon élő állatok napi tevékenységeire: azok az emlősfajok, melyek általában 50-50%-ban osztják meg éjjeli és nappali ténykedéseiket, az emberi jelenlét következtében 20%-kal nagyobb aktivitásról tettek tanúbizonyságot éjszaka. Mindemellett az is megfigyelhető, hogy kevesebb időt szánnak a zsákmányszerzésre, illetve több faj is jóval elszigeteltebb területekre vándorolt.

Ez arra utal, hogy az állatok igen óvatosan viselkednek az emberek környezetében. Mi azt hisszük, hogy egy-egy erdei túra alkalmával nem zavarjuk életterüket, pedig pusztán a jelenlétünknek is tartós következményei lehetnek – jegyezte meg a kutatás vezetője.

A jávai medve például éjszaka és nappal is barangol, vadászik. A zavartalan területeken a medve aktivitásának kevesebb mint 20 százaléka történt éjszaka. Az emberek által használt területeken ez az arány 90 százalékra emelkedett.

Fontos tudni, hogy a nappali vadászathoz szokott állatok éjszaka nem lehetnek olyan sikeresek az élelem megtalálásában, mint ahogyan a ragadozók elkerülésében vagy a sötétben való kommunikációban sem. Ezek a tényezők csökkenthetik túlélési vagy reprodukciós esélyeiket.

Hogy ezek a változások pontosan milyen hatással vannak és lesznek az állatok között fennálló táplálékláncra, valamint az egyébként is érzékeny ökoszisztémára, egyelőre még kérdéses. A kutatók szerint ez a tendencia kifejezetten hátrányosan érintheti azokat az állatfajokat, amelyek rosszul alkalmazkodnak a sötéthez. Most még úgy tűnik, hogy a tanulmányozott állatfajok mindegyike képes alkalmazkodni a bekövetkezett változásokhoz. Egyelőre…

Neked ajánljuk
Készül az egyetlen, mérvadó lista a Föld valamennyi fajáról Soha ilyen közelről nem készült még felvétel a Napról (videóval) Áradás Indiában: több ritka orrszarvú is elpusztult A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam