2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elszámolták a Föld folyóit, nagyobb területet fednek le

A Science című lapban közölt tanulmány megállapította: 773 000 négyzetkilométert fednek le a világ folyói és patakjai. Az új eredmény 44 százalékkal több, mint a korábbi adat. Mindez befolyásolhatja a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokat, a folyók ugyanis jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gázt szállíthatnak.

George Allen és Tamlin Pavelsky, az Észak-karolinai Egyetem hidrológusai alapvetően a NASA Landsat műhold felvételeire támaszkodtak, és szoftverrel elemezték a fotókat, de nem merték teljesen rábízni magukat a gépre. Egy rakás egyetemi hallgatót is munkára fogtak, hogy nézzék át az eredményeket. Így próbálták megakadályozni a hibákat, például azt, hogy utakat is folyóként ismerjen fel a program.

Kimutatták, hogy a fejlettebb vidékeken keskenyebbek a folyók, és alacsonyabb a vízhozam, ami talán annak tudható be, hogy a víz egy részét kiszivattyúzzák és öntözésre használják el.

A folyókba sokfelé kerül műtrágya és szennyvíz, és ennek hatására azokból metán, szén-dioxid kerül a légkörbe. Ha több folyóval kell számolni, az onnan érkező üvegházgázok mennyiségét is újra kell kalkulálni.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait Szaúd-Arábia erdőt varázsolna a sivatagból – magyarok is részt vehetnek benne Ötven köbméternyi hulladékot öntöttek a Hideg-Szamos mellékvizének medrébe Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Norman 2030-ra piacra kerülhet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam