Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több százmillió fát ültettek el Pakisztánban

Zöldellő erdők borítják a nem is olyan rég még sivatagi domboldalakat Pakisztán északi részén. A tartományi kormány által indított Billion Tree Tsunami program részeként 42 fafajtából összesen több százmillió darabot ültettek el a régióban.

Korábban ez kiégett föld volt. Most zöld arany van a kezünkben – mondta Pervaiz Manan erdőgazdálkodó az AFP francia hírügynökségnek.

Az erdőtelepítési projekt fő célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az árvízvédelem, a csapadék esélyének növelése, és a gazdasági lehetőségek bővítése a helyiek számára.

Mostanra a hegyeink hasznosak, a mezőink hasznossá váltak. Ez óriási előnyt jelent nekünk – fogalmazott Ajbir Shah helyi lakos.

Hajber-Pahtunhva tartományban 2006 és 2009 között tizedelődött meg a fák száma, amikor a pakisztáni tálibok uraltak ott mindent. A tartományi kormány ezután látott neki az újraerdősítésnek. A régióban elültetett 300 millió fa mellett további 150 milliót adományoztak magánbirtokosoknak, 730 millió fát pedig védetté nyilvánítottak, hogy újjáéledhessenek. A több mint egymilliárd fa létezését független megfigyelők is megerősítették.

100 százalékig biztosak vagyunk benne, hogy az egymilliárd fáról szóló számadatok helyesek – közölte Kamran Hussain, a WWF pakisztáni képviselője.

Pakisztánban egy évtizede rekordalacsonyra süllyedt az erdőségek aránya: az ország mindössze 5,2 százalékát borították fák, ami jócskán az ENSZ által ajánlott 12 százalék alatt volt. A Billion Tree Tsunami programot 2014-ben indították, és várhatóan 2020-ban fejeződik be. Bár sokan szkeptikusak a projekt hosszú távú sikerét illetően, mások számára ez ad reményt. Imran Khan, a tartományi kormánypárt vezetője arról beszélt, hogy minden pakisztáni gyermeknek tisztában kell lennie a természetvédelmi kérdésekkel, mert mostanáig ez egyáltalán nem volt téma.

Neked ajánljuk
Tovább romlott a természet állapota Németországban Globális mozgalom védi a Földet lokális eredményekkel (videókkal) Kanadaiak kísérlete drónnal, egy hónap alatt 40 ezer fa elültetésére (videóval) Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam