2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több százmillió fát ültettek el Pakisztánban

Zöldellő erdők borítják a nem is olyan rég még sivatagi domboldalakat Pakisztán északi részén. A tartományi kormány által indított Billion Tree Tsunami program részeként 42 fafajtából összesen több százmillió darabot ültettek el a régióban.

Korábban ez kiégett föld volt. Most zöld arany van a kezünkben – mondta Pervaiz Manan erdőgazdálkodó az AFP francia hírügynökségnek.

Az erdőtelepítési projekt fő célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az árvízvédelem, a csapadék esélyének növelése, és a gazdasági lehetőségek bővítése a helyiek számára.

Mostanra a hegyeink hasznosak, a mezőink hasznossá váltak. Ez óriási előnyt jelent nekünk – fogalmazott Ajbir Shah helyi lakos.

Hajber-Pahtunhva tartományban 2006 és 2009 között tizedelődött meg a fák száma, amikor a pakisztáni tálibok uraltak ott mindent. A tartományi kormány ezután látott neki az újraerdősítésnek. A régióban elültetett 300 millió fa mellett további 150 milliót adományoztak magánbirtokosoknak, 730 millió fát pedig védetté nyilvánítottak, hogy újjáéledhessenek. A több mint egymilliárd fa létezését független megfigyelők is megerősítették.

100 százalékig biztosak vagyunk benne, hogy az egymilliárd fáról szóló számadatok helyesek – közölte Kamran Hussain, a WWF pakisztáni képviselője.

Pakisztánban egy évtizede rekordalacsonyra süllyedt az erdőségek aránya: az ország mindössze 5,2 százalékát borították fák, ami jócskán az ENSZ által ajánlott 12 százalék alatt volt. A Billion Tree Tsunami programot 2014-ben indították, és várhatóan 2020-ban fejeződik be. Bár sokan szkeptikusak a projekt hosszú távú sikerét illetően, mások számára ez ad reményt. Imran Khan, a tartományi kormánypárt vezetője arról beszélt, hogy minden pakisztáni gyermeknek tisztában kell lennie a természetvédelmi kérdésekkel, mert mostanáig ez egyáltalán nem volt téma.

Neked ajánljuk
Egyre bővül Magyarország natúrparkhálózata Kiapadt folyó Környezettudatos gyerekek Az egyre extrémebb időjárás első áldozatává lehet egy amerikai kisváros Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam