2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Percenként 40 focipályányi erdő tűnik el a Földről

Egy új felmérés szerint elképesztő mennyiségű fa pusztult el 2017-ben. Az adatok alapján tavaly mintegy 15,8 millió hektár erdő tűnt el a világ trópusi térségeiből. Ez azt jelenti, hogy percenként 40 futballpályányi fás területtel lett kevesebb. Brazíliában és Kolumbiában a legrosszabb a helyzet.

A Global Forest Watch (GFW) és a Marylandi Egyetem új jelentése az erdők területének 2017-es alakulását mutatja be – írja az IFLScience. A tanulmány
elkészítéséhez a szakértők műholdas adatokat használtak fel, és a természetes módon eltűnő fák mellett a mesterséges irtásokat is felmérték.

Fotó: Pexels.com

Az eredmények azt mutatják, hogy 2016 után 2017 volt a második legpusztítóbb év az erdők számára. Bár 2016-hoz képest némi javulás volt tapasztalható, ez nem jelenti azt, hogy megoldódott a probléma. Az, hogy a fák ilyen gyors ütemben tűnnek el, nemcsak az ökoszisztémára és az őslakosokra jelent komoly fenyegetést, de a klímaváltozással folytatott harcunkat is megnehezíti. Az erdők ugyanis fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében. A friss jelentés szerint a megfelelő erdővédelem nagyban segíthetne a párizsi klímaegyezmény céljainak elérésében. A probléma az, hogy nem fordítanak kellő pénzt és energiát a fák megóvására.

Teáskanállal próbálunk eloltani egy lángoló házat

– nyilatkozta a The Guardiennek Frances Seymour, a GFW-t irányító World Resources Institute munkatársa. A szakértő hozzátette, sürgető kérdésről van szó, amely több figyelmet érdemel.

2016-hoz hasonlóan idén is Brazíliában pusztultak a legnagyobb mértékben az erdők. Ennek elsődleges oka az, hogy a helyi gazdák gyakran illegálisan elindított tüzekkel tisztítják meg az esőerdőt az új termőföldek számára. Mivel az utóbbi időkben a térség éghajlata valamivel szárazabb lett, az erdő fogékonyabbá vált a tüzekre.

További információk az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Lehet, hogy nem Amazónia a Föld tüdeje, de véd minket, amíg élni hagyjuk Megkezdődött a szarvasbőgés Somogyban Judi Dench nem csak színésznőként példakép Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: faktor.hu
Vissza
Hírfolyam