2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bogáncslepkék a szelek szárnyán a Szaharán is átkelhetnek

Finomnak és törékenynek tűnnek, amikor tikkadt nyári napokon a pocsolyák felett lebegnek. Pedig a bogáncslepkék kedvező széljárás esetén akár óránként 45 kilométert is megtesznek, és vándorlásuk során a Szaharán is átkelhetnek.

A Harvard Egyetem kutatóinak eredményei alapján a bogáncslepkék letaszították trónjukról az amerikai kontinensen vándorló pompás királylepkéket – a korábbi rekorderek 4800 kilométeres útját többszörösen túlszárnyalják.

Természetesen nem egyazon lepke: több generáció teszi meg a 12 ezer kilométeres utat, de egyes egyedek akár 4 ezer kilométert is utazhatnak.

Fotó: Pixabay.com

Gerard Talavera és Roger Vila kutatók 2014-ben Csádban, Szenegálban és Etiópiában figyeltek meg olyan bogáncslepkéket, amelyekről feltételezték, hogy Európából érkezhettek.

A helyszínen összegyűjtött több száz egyed vizsgálatát Constantí Stefanescu, a spanyol Természettudományi Múzeum kutatója és munkatársai végezték el.

Ehhez a hidrogén különböző – neutronszámukban eltérő – előfordulási formái, úgynevezett izotópjai voltak segítségükre. Az egyes földrajzi helyeken található vízben a különböző izotópok eltérő arányban vannak jelen –

a felnőtt lepkék szárnyában található izotópok megmutatják, hol fejlődtek lárva korukban.

Talán éppen csak megpihen Fotó: Ryan Moehring / USFWS/flickr.com

A lepkék egy része, amelyeket Taravera és Vila Afrikában megfigyelt, valóban közvetlenül Európából indult útnak.

A lepkék vándorlását az uralkodó szelek, és a szaporodásra alkalmas, esős időszakok szabályozzák: ha alkalmasak az időjárási feltételek, szaporodnak, majd újra útra kelnek.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában Nem sikerült megmenteni a betegen talált medvebocsot Lengyelországban
Tovább a forrásra: sciencenews.org
Vissza
Hírfolyam