2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légszennyezettség összefügg a cukorbetegség kialakulásával

A mikroszemcsés légszennyezettség kapcsolatba hozható a cukorbetegség kialakulásával. Már a határérték alatti szálló por is növeli a diabétesz kockázatát – írja a CNN és az MTI nyomán az Index.hu.

A Lancet Planetary Health folyóiratban publikált tanulmány szerint 2016-ban világszerte 3,2 millió páciensnél alakult ki cukorbetegség a mikroszemcsés légszennyezettséghez köthetően. Ez az adott évben az összes új diabéteszes eset 14 százalékát jelenti.

„Tagadhatatlan kapcsolat áll fenn a diabétesz és a jelenlegi biztonságos szabványoknál jóval alacsonyabb mikroszemcsés levegőszennyezettség között. Számos iparági lobbicsoport azt állítja, hogy a jelenlegi szintek túl szigorúak és enyhíteni kell rajtuk. A bizonyítékok viszont azt mutatják, hogy a jelenlegi szintek még mindig nem eléggé biztonságosak, szigorítani kell őket”

– hangsúlyozza Ziyad Al-Aly, a Washington Egyetem orvosprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A levegő részecskeszennyezettsége mikroszkopikus por-, füst- és koromrészecskékből áll, amelyek folyadékcseppekkel keverednek Fotó: DAVID HOLT/flickr.com

A 10 mikrométernél kisebb szemcsék nemcsak a tüdőbe tudnak bejutni, hanem a véráramba is, amellyel a test számos szervébe is behatolnak, ezzel elkezdődik a krónikus gyulladási folyamat, amely végül a betegséghez vezet.

10-15 éve az orvosok még úgy gondolták, a légszennyezettség tüdőgyulladást, asztmát, hörghurutot okoz, mást nem. Ma már azonban világos, hogy a levegő szennyezettsége

a szívbetegségek, agyvérzés és krónikus tüdőbetegség, a tüdőrák, valamint a krónikus vesebetegség kialakulásában is fontos szerepet játszik.

Fotó:Agência Brasil Fotografias/flcikr.com

A WHO adatai szerint 2014-ben 422 millió felnőtt volt cukorbeteg világszerte, míg 1980-ban még csak 108 millió esetet számláltak. Miközben a cukorbetegség kialakulásának oka elsősorban az elhízás, a testmozgás hiánya és a genetikai kockázat, már számos tanulmány hozta kapcsolatba a légszennyezettséget a betegséggel.

Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Napelemet minden háztetőre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam