2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdték elhagyni a zónát a csernobili farkasok

Régóta folyik a vita arról, hogy mennyire egészséges az ökoszisztéma Csernobil környékén. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a sugárzás súlyosan károsítja az állatokat, más szakértők szerint viszont az emberek hiánya kifejezetten jót tesz a helyi élővilágnak.

Egy új, a European Journal of Wildlife Research folyóiratban megjelent tanulmány azt igazolja, hogy a farkasok egészen biztosan jól érzik magukat Csernobil környékén – írja az IFLScience nyomán a 24.hu.

Az 1986-os atomkatasztrófa után az erőmű 30 kilométeres körzetét lezárták, ez az úgynevezett zóna.

Fotó: Pixabay.com

Michael Byrne, a columbiai Missouri Egyetem munkatársa csapatával 14 helyi szürke farkasra helyezett fel nyomkövetőket. A zóna fehérorosz részéről származó példányok közül 13 már kifejlett volt, egy viszont fiatalabb, 1-2 éves lehetett.

Az adatok alapján a felnőtt egyedek mind az erőmű környékén maradtak, a fiatal farkas ugyanakkor jelentős távolságot tett meg a vizsgálat 21 napja során. Byrne szerint ez az első alkalom, amikor sikerült bizonyítani, hogy a farkasok elhagyják a zónát.

Az élőlények azért távolodhatnak el a területről, mert túl nagy a populáció, és így nem jut elég táplálék minden ragadozó számára.

Úgy tűnik, hogy a környék nem egy ökológiai fekete lyuk, és a farkasok mellett feltételezhetően más állatok is jól érzik magukat a zónában.

Fotó: Timm Suess/Wikimedia Commons

Fontos azonban kiemelni, hogy a helyi állatok a sugárzás miatt genetikai elváltozásokon estek át. A farkasok természetesen nem világítanak, nincs eggyel több végtagjuk, illetve szuper képességekre sem tettek szert. A mutáns gének ugyanakkor valószínűleg nem egészségesek.

Elképzelhető, hogy a zónából érkező farkasok a környéken élő fajtársaikkal is kapcsolatba lépnek, és így tovább örökítik a mutáns géneket. Igaz, Byrne szerint erre egyelőre nem sikerült bizonyítékokat találni.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Gyümölcsöző kényszerpihenőn a korallvilág idegenvezetői A tenger mélyén rejtőzik a világ leghalálosabb tava Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam