2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A tengeri madarak is a kizsákmányoló halászati gyakorlat áldozatává válnak

Csak az európai vizeken évi mintegy 200 ezer tengeri madár leli vesztét úgy, hogy véletlenül a halászhajók zsákmányául esik. Ráadásul ez csak a regisztrált eseteket jelenti, az európai hajók pedig Afrika partjainál is dolgoznak...

Az európai halászflotta halászati tevékenységének mintegy 25%-át az afrikai kontinens mentén, Nyugat- és Észak-Afrika partjainál folytatja. Ezek a halban különösen gazdag vizek azonban a vándorló tengeri madaraknak is kedvelt vadászterületei. 

A fenékvonóhálós hajók, a nyílt tengeri vonóhálós hajók és a felszíni hosszú horogsoros hajók szándékolatlan zsákmányai között gyakran fordulnak elő a szulák és ékfarkú halfarkasok, de a háló sokszor ejt foglyul tengeri teknősöket is.

A szulák is gyakran zsákmányul esnek Fotó: Pixabay.com

A hallal teli hálók érthető módon a könnyű fogás ígértével kecsegtetik a madarakat, ám mivel jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan technikai eszközök, amelyekkel ez elkerülhető lenne, a várt lakoma gyakran torba fordul.

Az európai flotta Afrika partjainál zajló halászata sajnos csak részben nyomon követhető, azonban

a tengeri madarak populációjában okozott valós kár felméréséhez elengedhetetlenül szükséges lenne, hogy az Európában érvényes szabályokkal összhangban a nemszándékolt zsákmányokról itt is rendes nyilvántartás készüljön

– szorgalmazza a Birdlife.org. A civil szervezet az ehhez szükséges eljárások kidolgozásában és népszerűsítésében is meghatározó szerepet vállal.

Fotó: Pixabay.com
Neked ajánljuk
Macskátlanítanának egy új-zélandi települést Három évig számolják majd, hány macska él Washingtonban Újabb különleges cet esett áldozatul a tengerben lebegő műanyagnak Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő 100 éven túliak társasága – Tippek és trükkök a hosszú élet „szakértőitől”
Tovább a forrásra: birdlife.org
Vissza
Hírfolyam