2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legnagyobb trópusi esőerdei nemzeti parkját hozzák létre Kolumbiában

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök 1,5 millió hektárral bővítette ki a Chiribiquete Nemzeti Természeti Park területét, ezzel az 4,3 millió hektárra bővült – így mostanra a Kolumbia déli részén található védett terület mérete meghaladja Hollandiáét.

„A faji sokszínűség szempontjából talán ez a világ legfontosabb helyszíne. Ezért tettünk meg mindent, hogy egy még nagyobb területet védelem alá vonjunk. Ennek a helynek a jelentősége kötelez minket arra, hogy célratörők legyünk” – mondta el a bővítés kapcsán Kolumbia elnöke.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a bahreini Manamában ülésező illetékes bizottsága

a hétvégén vette fel a világörökségi listára a különleges táblahegyeiről, ősi sziklarajzairól és természeti csodáiról híres nemzeti parkot.

A Chiribiquete Nemzeti Természeti Park táblahegyein több mint 75 ezer sziklarajz látható, amelyek közül néhány több mint 20 ezer éves Fotó: Carlos Castaño Uribe/Wikimedia Commons

A park összeköttetésben van négy teljesen különböző ökoszisztémával: az Orinocó-szavannával, az Andokkal, Guyana hegyvidéki területeivel és az Amazonasszal.

Számos veszélyeztetett faj, például a jaguár, a tapír és az amazonasi folyami delfin él a területen.

Fotó: www.parquesnacionales.gov.co
Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam