2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Globális felmelegedést és tömeges kihalást okozott az állatok megjelenése a Földön

A Földön megjelent első állatok evolúciója több mint félmilliárd évvel ezelőtt globális felmelegedést okozott, ami tömeges kihaláshoz vezetett már az állati élet kezdetén.

Mint a kertek kis férgei, a tengerfenék apró teremtményi is felkavarták, összekeverték és újra felhasználták a halott szerves anyagot: ezt a folyamatot nevezzük bioturbációnak – idézte az Exeteri Egyetem professzorát, Tim Lentont a tanulmányt ismertető Phys.org.

A kutatók elkészítették a korabeli Föld matematikai modelljét, hogy lássák a kezdeti életformák által előidézett változásokat. Az eredmény számukra is meglepő volt: eszerint

ezeknek a kis állatoknak az evolúciója olyan jelentős hatással járt, hogy az globális felmelegedést okozott a Földön.

Fotó: Pixabay.com

A folyamat révén az állatok életkörülményei rosszabbra fordultak, ami az állati evolúció történetének első százmillió évében feltehetően számos tömeges kihalást idézett elő.

Érdekes párhuzam figyelhető meg abban, ahogy az első állatok oly módon változtatták meg a világukat, ami rossz lett számukra, és amit mi, emberi állatok teszünk a bolygónkkal jelenleg. Egy forróbb világot teremtünk az óceánok oxigénszintjének csökkentésével, ami nekünk és egy csomó más teremtménynek is rossz, melyekkel osztozunk a planétán – emelte ki Lenton professzor, az exeteri új Globális Rendszerek Intézetének igazgatója, írja az MTI nyomán az Index.hu.

Neked ajánljuk
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam