2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszahódították a nyírségi vizeket a hódok

Magyarországon a 19. század második felében láttak utoljára hódot, de az Alföldről a vadászat miatt már a 17. században eltűnt. A szakemberek erőfeszítéseinek hála mostanra a Nyíregyháza melletti Érpataki-főfolyás mellett is újra megjelentek a hódok.

Európa legnagyobb rágcsálójának visszatelepítése Nyugat-Európában vette kezdetét, hazánk az 1990-es években csatlakozott a kezdeményezéshez. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Felső-Tisza-vidéken az ezredfordulón engedtek szabadon tíz állatot – mondta el az E-misszió Természet- és ­Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Dr. Szigetvári Csaba az Erdon.ronak.

A Nyírség a kisebb vízfolyásaival kevésbé alkalmas élettér számukra, inkább helyüket kereső, fiatal példányok fordulhatnak elő. Valószínűleg egy ilyen kóborló egyed jelent meg Nyíregyháza környékén is – mondta el az állat olvasói észlelését kommentálva a szakember.

Az eurázsiai faj nagyon ritkán épít gátat, ez inkább a kanadaira jellemző Fotó: Per Harald Olsen/Wikimedia Commons

Az 50 ezer forint természetvédelmi értékű hód a kontinens legnagyobb termetű rágcsálója. Éjszaka aktív; félénk állat, így szerencse is kell a megfigyeléséhez.

Megjelenése pozitív visszajelzést ad az élőhelyről. Segíti a természetes állapotok fennmaradását, ahogy a szakirodalom fogalmaz: ökoszisztéma-mérnök.

A hóddal együtt jár némi gazdasági kár, ez főleg a nemesnyár-ültetvényeket érinti, illetve kisebb vízfolyásokon akár visszaduzzasztás is előfordulhat. Elsősorban vízinövényeket eszik, a kisebb fákat azért dönti ki, hogy a leveleket és a rügyeket elfogyaszthassa. 

Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: erdon.ro
Vissza
Hírfolyam