Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyobb mértékben tűnnek el az erdőterületek Délkelet-Ázsiában, mint azt eddig vélték

Nagyobb mértékben tűnnek el az erdőterületek Délkelet-Ázsiában, mint azt eddig vélték. Műholdas felvételek segítségével a kutatók megállapították, hogy 2000 óta a vártnál nagyobb mértékben zajlott erdőirtás Délkelet-Ázsia kritikus fontosságú felföldi területein – számolt be a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál nyomán az MTI.

Zhenzhong Zeng, a Princeton Egyetem kutatója, a Nature Geoscience című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta: műholdas adatok és számítógépes algoritmusok alapján jutottak erre a következtetésre.

Jelentésük szerint 2000 és 2014 között 29,3 millió hektár területű erdő tűnt el.

Ez 57 százalékkal nagyobb veszteség, mint amennyi az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) erdőirtásra vonatkozó becslései alapján várható lenne.

A kutatás eredményei alapján a legtöbb erdőt mezőgazdasági termőterület létrehozása érdekében irtották ki Fotó: Princeton University/phys.org

Mivel az erdők elnyelik a légköri szén-dioxidot, égetésük pedig növeli az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben, az eltűnésük pusztító hatású lehet.
A szakértő szerint a hegyi térségek erdőből termőterületté válásának széles körű környezeti hatása lehet a víz és a talaj minőségére is.

Borítókép: Princeton University/phys.org

Neked ajánljuk
Az erdők korai kizöldülése melegíti fel a levegőt az északi féltekén Nem pusztult el az átlagosnál több erdő a tűz miatt tavaly az Amazonasnál Káros lufik helyett zöld lombbal ünnepelnek A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam