2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne legyen állatkínzás a ragaszkodásból!

Lehetőleg sose hagyjuk hátra a kocsi utasterében háziállatunkat. Télen kihűlhetnek, nyáron pedig hőgutát kaphatnak még a legnagyobb odafigyelés mellett is. Hiába érezzük úgy, hogy az állatnak egyedül odahaza sokkal rosszabb, mint velünk utazva a napi teendők intézésekor, egy túlzsúfolt ügyfélszolgálati sorban állás, vagy a bevásárló-központban eltöltött néhány óra éppen elég lehet az állatnak, hogy komoly kínokat éljen át.

Hetente nagyjából 300 hívás érkezik a brit állatvédő ligához Angliából és Walesből forró helyen hagyott állatok miatt. A szervezet arra figyelmeztet, hogy még a hűvösnek tűnő időjárás esetén is felforrósodhat az autó utastere nyaranta. Példaként említik, hogy 22 Celsius-fokos külső hőmérséklet esetén – napsütéses időben – a kocsiban kevesebb mint egy óra alatt 47 fokra nő a hőmérséklet! – írja az Independent című lap nyomán a Csalad.hu.

Ha valaki egy kocsiban hagyott kutyát fedez fel, először azt próbálja megállapítani, vajon az állat milyen közel került ahhoz, hogy hőgutát kapjon.

Erre utalhat a zihálva lihegés, a nyáladzás, a bódult állapot, a koordinálatlan mozgás (az állat eldől vagy eldobja magát), esetleg hányás, hasmenés és eszméletvesztés. Ilyen esetben azonnali beavatkozásra van szükség az állat életének megmentéséét.

Nem, nem jobb itt, mint a hűvös lakásban Fotó: Yuichiro Haga/flickr.com

Mit tegyünk, ha baj van?

A legfontosabb, hogy a túlhevült testű, dehidratált állatot mielőbb hűvös helyre juttassák, és itassák meg. Érdemes a testét is hűteni, például vizes szivaccsal. Vigyázni kell azonban, hogy ne legyen hirtelen túlhűtve az állat, hiszen az sem tesz neki jót. A szakemberek azt javasolják, ha a kutya nagyon rossz állapotban volt a beavatkozás előtt, mindenképpen vigyék el állatorvoshoz.

Vannak azonban a segítségnyújtásnak is határai! Hiába szenved egy kutya a kocsi utasterében, arra egyetlen állatbarát járókelőnek sincs joga, hogy feltörje a kocsit, vagy betörje annak ablakát. Ez ugyanis eljárást von maga után (például rongálás miatt), és nagy valószínűséggel még az okozott kárt is meg kell térítenie a hős állatmentőnek.

Ugyanakkor aki a kutyáját ilyen krízishelyzetnek teszi ki, bűncselekményt követ el. Ez ugyanis állatkínzás. Érdemes tehát azonnal értesíteni a rendőrséget, hiszen ők jogosultak intézkedni.

Azonban hogy idáig semmiképpen se jusson el egyetlen állattartó sem, a legfőbb szabály, hogy nyáron, legyen igazi kánikula vagy kellemesen elviselhető meleg, nem szabad egyetlen állatot sem magára hagyni az autó utasterében, mivel akár 5-10 perc alatt pokoli hőségnek tehetjük ki kedvencünket.

Borítókép: www.publicdomainpictures.net

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Virágzik a csodás turbánliliom Ehető vadon termő növények a tányéron Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: csalad.hu
Vissza
Hírfolyam