2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig ölik az elefántokat az európaiak kedvéért

A tiltás ellenére továbbra is virágzik az illegális elefántcsont-kereskedelem az Európai Unióban, mivel a kereskedők kihasználják a joghézagot, amely lehetővé teszi a régi elefántcsont forgalmazását – számol be róla az Oxfordi Egyetem kutatása, amelyet egy kampánycsoport szponzorált.

Az európai jog megengedi, hogy az 1947 előtt beszerzett elefántcsonttal szabadon lehessen kereskedni. Az 1947 és 1990 között beszerzett elefántcsontot hatósági engedéllyel lehet árusítani, egyedül az 1990 után beszerzett elefántcsont kereskedelmét tiltják teljesen a törvények.

Az Avaaz kampánycsoport mintegy 50 ezer civil tagjának kis adományaiból finanszírozott egy tanulmányt. A kutatáshoz tíz különböző európai uniós országból több mint száz elefántcsontdarabot gyűjtöttek össze, amelyeket az Oxfordi Egyetem laboratóriumában vetettek alá karbonos kormeghatározásnak.

A vizsgálat kiderítette, hogy az elefántcsontból készült csecsebecsék 75 százaléka 1947 után, 20 százaléka pedig 1989 után leölt elefántoktól származott.

Gravírozott elefántcsont Fotó: Pixabay.com

Az Avaaz szerint sok kereskedő használja ki a régi elefántcsont szabad kereskedelmét arra, hogy az újabb elefántcsontot réginek feltüntetve azt illegálisan eladja. A csalás pörgeti a piacot és tovább gerjeszti az elefántok orvvadászatát.

„Ez a bizonyíték minden kétséget kizáróan igazolja, hogy Európa-szerte folyik az illegális elefántcsont-kereskedelem”

– hangsúlyozta Bert Wander, az Avaaz kampányigazgatója.

Az Európai Unió 2017-ben megtiltotta a nyers elefántcsont exportját, de a belföldi kereskedés, amelyet az Egyesült Államok, Kína és Hongkong is betiltott, az unióban megengedett. Az Európai Parlament júniusban szólított fel a belföldi elefántcsont-kereskedés teljes betiltására.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam