2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lufieregetés csak az embernek okoz önfeledt pillanatokat

Sajnos sok helyen még mindig bevett gyakorlat, hogy a jó szándékú szervezők luftballonok elengedésével fokozzák a különleges események hangulatát – bele se gondolva abba, mi történik, amikor lehullanak a léggömbök. 

A lufikkal teleszemeteljük a környezetünket (a biológiailag lebomló alternatívák is csak évek alatt semmisülnek meg), ráadásul közvetlen veszélyt jelentenek minden vadon élő állatra. 

A vízbe kerülő lufikat rongyos végeik, lebegő darabjaik miatt a ragadozók gyakran tévesztik össze medúzával vagy más zsákmányállattal.

Ha a lufimaradványokat az állatok élelemnek hiszik és lenyelik, azok megakadályozzák a normális emésztési folyamatokat, ami lassú, fájdalmas halált okoz.

Szép és veszélytelen alternatíva Fotó: Pixabay.com

Nem csak a vízi élőlényeket veszélyezteti a lufik használata, hanem a madarakat is. A levegőben szálló lufi madzagjába belecsavarodó madarak röpképtelenné válnak, sőt meg is fulladhatnak. Ráadásul a szárazföldi állatok számára is csábító a végzetessé váló luficafatok elfogyasztása.

Az állatokra és a környezetre gyakorolt ​​negatív hatások miatt több országban már korlátozzák a léggömbök eregetését, és inkább humánus alternatívák alkalmazását részesítik előnyben, amelyek biztonságosabbak az állatoknak és a bolygónk számára is:

  • Buborékok: A buborékok nem csak szórakoztatók, de lenyűgöző látvánnyal is párosulnak. Hasonlóan szimbolikusak, mint a léggömbök, de a földi és a tengeri állatokra veszélytelenek.
  • Lampionok vagy lámpatestek: A lámpatestek használata is gyönyörű módja annak, hogy megünnepeljük alkalmainkat, ahelyett, hogy üzenetet írnánk a léggömbökre.
  • Faültetés: Az őshonos fák és virágok ültetése gyönyörű módja annak, hogy egy fontos eseménynek örök emléket állítsunk, amellyel a természetet is szolgáljuk.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam