2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrófába torkollott a kenyai orrszarvú-áttelepítési program

Vélhetően sómérgezésben elpusztult Kenyában nyolc keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) abból a tizenegyből, amelyet a főváros, Nairobi mellől egy több száz kilométerre lévő, biztonságosnak vélt nemzeti parkba telepítettek át a megmentésük érdekében. 

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el a Tsavo East Nemzeti Parkban, miután ittak új lakóhelyük vízéből – közölte a kenyai idegenforgalmi és vadvédelmi minisztérium, megerősítve és pontosítva a vadvédelmi katasztrófáról szóló pénteki sajtóértesüléseket. 

Az áttelepített állatok szállítás közben kiszáradhattak, új otthonukban túl sok és túl sós vizet ihattak, amitől még szomjasabbak lettek, és még jobban kiszáradtak, ami egy végzetes ördögi kört képezett.

A minisztériumi közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztették, az életben maradt állatoknak édesvizet adtak, és szoros megfigyelés alatt tartják őket. Nemzetközi és független szakértők bevonásával vizsgálat indul, és ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el, súlyos fegyelmivel kell számolniuk. 

Tsavo Nemzeti Park Fotó: maxpixel.net

A minisztérium tájékoztatása szerint eddig 11 orrszarvú átköltöztetése történt meg, közülük nyolc pusztult el, ami „példátlan elhullási ráta az áttelepítések történetében”. A közlemény hangsúlyozza, hogy a KWS a múltban számos sikeres átköltöztetést hajtott végre, a 2005 és 2017 között áttelepített 149 rinocérosz közül mindössze nyolc pusztult el. 

A hatóságok június végén fogtak bele 14 keskenyszájú orrszarvú áttelepítésébe, hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítsanak a súlyosan veszélyeztetett állatok számára.

Nyolc példányt Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről terveztek átszállítani az ország délkeleti részén elterülő Tsavo East Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

Az állatvédők kételkednek a magyarázatban

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális katasztrófának nevezte a nagy fanfárral végrehajtott és katasztrófába torkolló áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a kelet-afrikai ország „történetének legsúlyosabb vadvédelmi katasztrófájára”, és vállalják a felelősséget. 

Az aktivista kétli, hogy a féltve őrzött állatok sómérgezésben pusztultak volna el, szerinte a környezet, ahova kerültek, „tökéletes” volt Fotó: Christopher T Cooper/Wikimedia Commons

A Tsavo East Nemzeti Park névtelenséget kérő munkatársai azt mondták a dpa hírügynökségnek, hogy az állatok a túlzott benyugtatózástól pusztulhattak el.

A költöztetés indokolt lenne

Najib Balala idegenforgalmi és vadvédelmi miniszter korábban azt mondta, azért kell csökkenteni a keskenyszájú orrszarvúk számát a 101 egyednek otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú marad az átköltöztetést követően.

„A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre”

– mondta a miniszter júniusban az akciót bejelentve.

Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket öltött a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit Ázsiába szállítják, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.

Borítókép: Yoky/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam