2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nő a légszennyezés, egyre többen halnak bele Ausztráliában

A Climate Dynamics folyóiratban megjelent tanulmány szerint éves szinten háromezer korai halálozás köthető a légszennyezettséghez Ausztráliában, és ez a szám emelkedni fog.

A Climate Dynamics című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Jason Evans szerint éves szinten több mint háromezer korai halálozás köthető városok légszennyezettségéhez, a változó időjárási körülmények miatt ez a szám tovább növekedhet a jövőben.

Evans és kutatócsoportja több mint két évtizednyi időjárási adatot elemzett, amelyek az ország délkeleti részét, köztük Sydney, Melbourne és Brisbane területét is lefedő kilenc helyszínről származtak. A kutatók szerint tekintettel arra, hogy 

Ausztrália lakosságának több mint 80 százaléka a délkeleti területeken él, és jelentős népességnövekedés várható, a „jövőbeli intenzívebb légszennyezettségi epizódok hatása rendkívüli lehet.

Ausztráliai látkép Fotó: Pxhere.com

A szakemberek azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a szokásos hőmérséklet-eloszlás – nagyobb magasságban alacsonyabb hőmérséklet – megfordulására, vagyis a meteorológiában inverziónak nevezett jelenségre.

A meteorológiai inverzió Forrás: Search Engine/youtube.com

Az inverzió felerősítheti a légszennyezettséget, mivel lezárja a légkör legalsó rétegében a függőleges irányú légmozgást, csapdába ejtve a szennyező anyagokat a földfelszínhez közel, ami növeli az egészségi problémákat.

A kutatók szerint Ausztrália délkeleti részén jelentősen megnövekedett a földfelszínhez közeli inverzió erőssége, ami azt sugallja, hogy a jelenség a jövőben felerősítheti a rossz levegőminőségért felelős időjárási eseményeket.

Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Angol segítség az ausztrál bozóttűzben elpusztult növények magjaival Magyar siker a madaras könyvek világversenyén Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam