2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nő a légszennyezés, egyre többen halnak bele Ausztráliában

A Climate Dynamics folyóiratban megjelent tanulmány szerint éves szinten háromezer korai halálozás köthető a légszennyezettséghez Ausztráliában, és ez a szám emelkedni fog.

A Climate Dynamics című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Jason Evans szerint éves szinten több mint háromezer korai halálozás köthető városok légszennyezettségéhez, a változó időjárási körülmények miatt ez a szám tovább növekedhet a jövőben.

Evans és kutatócsoportja több mint két évtizednyi időjárási adatot elemzett, amelyek az ország délkeleti részét, köztük Sydney, Melbourne és Brisbane területét is lefedő kilenc helyszínről származtak. A kutatók szerint tekintettel arra, hogy 

Ausztrália lakosságának több mint 80 százaléka a délkeleti területeken él, és jelentős népességnövekedés várható, a „jövőbeli intenzívebb légszennyezettségi epizódok hatása rendkívüli lehet.

Ausztráliai látkép Fotó: Pxhere.com

A szakemberek azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a szokásos hőmérséklet-eloszlás – nagyobb magasságban alacsonyabb hőmérséklet – megfordulására, vagyis a meteorológiában inverziónak nevezett jelenségre.

A meteorológiai inverzió Forrás: Search Engine/youtube.com

Az inverzió felerősítheti a légszennyezettséget, mivel lezárja a légkör legalsó rétegében a függőleges irányú légmozgást, csapdába ejtve a szennyező anyagokat a földfelszínhez közel, ami növeli az egészségi problémákat.

A kutatók szerint Ausztrália délkeleti részén jelentősen megnövekedett a földfelszínhez közeli inverzió erőssége, ami azt sugallja, hogy a jelenség a jövőben felerősítheti a rossz levegőminőségért felelős időjárási eseményeket.

Neked ajánljuk
Egy szomorú tőzsde abszolút favoritja: a rózsafa Anglia madarai is megszenvedik a klíma átalakulását Kőbe öntött fájdalom A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam