2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre növekszik az oxigénhiányos térség az Arab-tengeren

Tovább növekszik a skóciai nagyságú holt zóna nagysága az Arab-tengeren, szakemberek a klímaváltozással magyarázzák az oxigénhiányosság súlyosbodását.

A holt területek olyan tengeri térségek, ahol az oxigénhiány miatt a tengeri állatok nem élnek meg, és az Arab-tengeren lévő holt zóna a világ legnagyobb oxigénhiányos térsége – hangoztatta Zuhair Lachkar, a New York-i Egyetem Abu-Dzabiban lévő részlegének tudósa.

„Az oxigénhiány a tengerszint alatt 100 méterre kezdődik, és egészen 1500 méter mélységig terjed, azaz szinte az egész vízoszlop oxigénhiányos”

– magyarázta az AFP francia hírügynökségnek a tudós. Lachkar és kollégái a brit Kelet-angliai Egyetemről és az ománi Szultán Kábúsz Egyetemről 20 év után vizsgálták meg ismét az Arab-tenger holt térségének állapotát.

Az Arab-tenger India partjainál Fotó: Pixabay.com

Miközben az 1996-os feltáráskor a holt zóna legalacsonyabb oxigénszintjét a terület középpontjában, valahol Jemen és India között félúton mérték, 

2015–16-ra ez az oxigénhiányos terület szinte az egész tengerre kiterjedt.
Az oxigénszint mindenhol a minimumon van, ennél alacsonyabb már nem is lehet

– mondta Bastien Queste, a brit és omani tudóscsoport vezetője.

„Az Arab-tenger egyfajta körforgásba került, ahol a melegedő tengervíz feléli az oxigén-utánpótlást, ám ezzel még tovább melegszik. Ez rettenetes lehet a klímára nézve” – tette hozzá Lachkar.

„Amikor az oxigénkoncentráció egy bizonyos szint alá esik, a halak elpusztulnak – mondta el a kutató, és hozzáfűzte: – fontos bevételi forrás a halászat, amelyre közvetlen hatással van az oxigénhiány. A jelenség a térség koralljait is veszélyezteti, és a turizmusra is hatással lehet.

Borítókép: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam