2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kolumbiai esőerdőknek nem használ a beköszöntött béke

Tömeges erdőirtáshoz vezetett Kolumbiában a mintegy fél évszázados erőszakot lezáró kolumbiai történelmi békemegállapodás a dél-amerikai ország és brit kutatók tanulmánya szerint.

Négy éven át tartó tárgyalások után írta alá 2016-ban a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) a békemegállapodást, amely 52 évnyi polgárháborút zárt le hivatalosan.

A polgárháború idején Kolumbia egy ökológiailag jelentős térsége, amelyet a kutatók Andok–Amazonas biodiverzitás-hídnak neveztek el, a FARC gerillái által ellenőrzött veszélyes terület volt, ahová ember ritkán tévedt.

A híd onnan kapta nevét, hogy összeköti az Andok hegységet az Amazonas esőerdőivel, a területen három nemzeti park terül el, amelyek több ezer ritka, egzotikus fajnak adnak otthont, köztük olyanoknak, amelyek már 22 millió éve élnek a térségben.

Az Amazonas esőerdői háttérben az Andok hegyeivel Fotó: Dallas Krentzel/flickr.com

A FARC gerilláinak leszerelése után a térségben hatalmi vákuum keletkezett, amelyet kihasználtak a nagy ültetvények tulajdonosai, akik aggasztó mértékű erdőirtásba kezdtek, hogy mezőgazdasági területeket nyerjenek illegális kokacserje-termesztéshez. 

Hivatalos kolumbiai források szerint 2017-ben több mint 219 ezer hektárnyi erdőt – óránként 35 futballpályányi területet – irtottak ki a térségben.

Természetvédők nemzetközi csoportja és kolumbiai, brit tudósok felszólították a kolumbiai kormányt, nyilvánítsa védetté a területet leállítandó az erdőirtást és a fejlesztéseket. 

A Conservation Letters című tudományos folyóiratban a kutatók tanulmányban mutatták be, miként hat a nagymértékű erőirtás a térségre:

„A fák rendszeres irtása megszakít egy fontos összeköttetést az Andok és az Amazonas között, amely létfontosságú szerepet játszik az állatok és növények fejlődésében. Ha korán fellépünk ellene, megőrizhetjük a térséget, és fenntarthatjuk ezen két pótolhatatlan ökoszisztéma közötti kapcsolatokat” – idézte Chris Jiggins professzort, a Cambridge-i Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a Phys.Org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam