2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevésbé szenvednek demenciától azok, akik zöldövezetben élnek

A természetközeli életmódnak rengeteg pozitív hatása van. Az Environmental Health Perspectives szaklapban közölt új brit kutatás szerint például az is, hogy kevésbé öregszik tőle az agyunk. A kutatók szerint egyelőre nem tudni, pontosan mi ennek az oka, de annyi biztos: a nőknél jelentősebb a javulás.

Az agy kognitív funkciói időskorban természetesen csökkennek – csakhogy nem mindegy, hogy valaki egyszerűen öregszik, vagy demenciában, azaz időskori elbutulásban szenved. Kutatók világszerte próbálják megtalálni a demencia ellenszerét, egyelőre kevés sikerrel. Egy brit kutatás most kimutatta, hogy a természetközeli életmód is kulcs lehet a kognitív funkciók csökkenésének enyhítésében.

Az Environmental Health Perspectives tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról árulkodik, hogy azok, akik a természet közelében élnek, sokkal kevésbé butulnak el, mint azok, akik nagyvárosban, betondzsungelben élik az életüket. A kutatás során 10 ezer 45–68 év közötti brit állampolgár kognitív állapotát mérték fel, majd  követték nyomon tíz éven keresztül, miközben azt is megfigyelték, hogy a résztvevők mennyire természetközeli környéken élnek.

A kutatás eredménye szerint 4,6 százalékkal kisebb volt a kognitív funkciók csökkenése azok körében, akik természetközeli környezetben élnek, mint azoknál, akiknek kevés volt a növényzet az élőhelyük környékén.

Borítókép: libreshot.com

Neked ajánljuk
A színpompás tojások a madárvilágban sem ismeretlenek Egy kutató megfejtette a partra sodródó medúzák titkát A természet vigaszt ad a járvány idején – a szeméttel borított táj ugyanakkor meglehetősen vigasztalan látvány Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: fyouture.met.com
Vissza
Hírfolyam