2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 40 erdőtűz sújtja Svédországot

Több mint 40 erdőtűz sújtja Svédországot több mint 20 ezer hektáron, a tűzoltók munkáját nagyban megnehezíti az extrém szárazság. Egyes helyeken a szokásos átlaghőmérsékletnél két Celsius-fokkal többet mértek a Svéd Meteorológiai Intézet Munkatársai.

A hatóságok elővigyázatosságból több száz embert menekítettek ki otthonukból az elmúlt éjszaka az erdőtüzek által leginkább sújtott Ljusdal közép-svédországi község területén, ahol mintegy 8500 hektár áll lángokban.

A tűzoltókat mintegy 500 katona segíti az oltásban két helikopter és egy utasszállító segítségével. Rajtuk kívül parti őrök, civilek és önkéntesek – a vöröskereszt szervezésében – is részt vesznek az oltási munkálatokban.

A lángok oltását nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja.

Erdőtűz füstje terjeng a svédországi Ljusdal település közelében 2018. július 17-én. A skandináv államban mintegy nyolcvan tűzfészek oltását végzik Fotó: . MTI/EPA/Maja Suslin

A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint az ország több részén soha nem látott mértékű szárazságról számoltak be május és július közepe között, és kevés jel utal arra, hogy a szárazságnak egyhamar vége lesz. Az SMHI szerint egyes helyeken az átlaghőmérséklethez képest két Celsius-fokkal többet mértek.

Júliusban egy 73 éves rekord dőlt meg: 32,5 Celsius-fokot mért a lappföldi Kvikkjokk-Arrenjarka meteorológiai állomás. A korábbi rekordértéket, 32 fokot 1945-ben mérték, amely 2018-ig a legmagasabb volt, amit a hőmérséklet mérésének 1888-as kezdete óta feljegyeztek.

Borítókép: MTI/EPA/Maja Suslin

Neked ajánljuk
Miért vénasszonyok nyara, és miért indián nyár? Világszerte jelentősen nőtt tavaly a trópusi viharok száma Évente két méterrel csökken egy svéd hegycsúcs a gleccserolvadás miatt Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam