2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Horvátország továbbra is segíti Albániát a tengeri hulladékszennyezés kezelésében

Horvátország továbbra is segíti Albániát a tengeri hulladékszennyezés kezelésében, de inkább annak megelőzésére fordítana forrásokat – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő csütörtökön az albániai Durresben.

Zágráb évek óta aggódva figyeli, hogy ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigetet, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat a téli és kora tavaszi időszakban sodor ki a partokra. A hulladék nagy része műanyag, ami lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, évszázadokig szennyezve a tengert.

A Peljesac-félsziget Fotó: Pixabay.com

„Horvátország nagyon sok pénzt költ arra, hogy eltakarítsa partjairól a délről érkező szemetet, és szívesebben fektetne inkább abba, hogy megelőzze a szennyezést”

– hangsúlyozta az államfő. Grabar-Kitarovic kiemelte, hogy Horvátország számára, amelynek partjait több millió turista látogatja meg évente, és a turizmus a bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát teszi ki, nagyon fontos a környezetvédelem. Ugyanakkor az Adria-parti országok mindegyikének felelőssége a szennyeződések megakadályozása. 

Vedran Martinic, az albán Adria Oktatási és Kutatási Központ igazgatója jelezte, hogy hulladék nemcsak Albániából, hanem a Földközi-tengerről is érkezik az Adriára. Valamint felhívta a figyelmet, hogy egyre több a hajó, amelyek szénhidrogénnel és különböző vegyi anyagokkal is szennyezhetik a tengert. 

A háttérben Korcula szigete Fotó: Pixabay.com

A horvát államfő Tiranában találkozott Edi Rama albán miniszterelnökkel, majd Durresbe utazott, ahol részt vett az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) a tengeri környezet és a partvidék szennyezés elleni védelmére és biztonságára vonatkozó projektjének bemutatóján. A projekt finanszírozásához Horvátország is hozzájárult. 

„Azt hiszem, ez kiválóan befektetett pénz. Az Adriai-tenger mindannyiunk gazdagsága, (...) ez a mi környezetünk, amelyért mindannyian felelősek vagyunk” – szögezte le Kolinda Grabar-Kitarovic.

Horvátország korábban már többször kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren.

Borítókép: Dubrovnik/Pixabay.com

Neked ajánljuk
Évtizedek után visszatértek a teknősök az önkéntesek által megtisztított indiai partra (videókkal) A tengeri állatok hatoda pusztulhat ki az évszázad végére a klímaváltozás miatt Félre a fóliával! Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam