2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökken a depresszió, ha zöldterületeket hoznak létre a városokban

Egy új amerikai kutatás szerint az elhagyatott városi területek bezöldítése jelentősen csökkentheti a depressziót, és általában is javíthatja a városlakók mentális egészségét, írja az MTI nyomán az index.hu.

A JAMA Network Open című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban philadelphiai lakosok mentális egészségi állapotát mérték fel az előtt és az után, hogy a környékükön található üres telkeket növényekkel ültették be. Az eredményeket kontrollcsoportok adataival hasonlították össze.

A kutatók azt találták, hogy a bezöldített területek 400 méteres körzetében lakóknál 41,5 százalékkal csökkent a depresszió érzése azokhoz képest, akik az üresen hagyott telkekhez közel laktak.

Az új zöldfelületek környékén lakók mentális egészségi problémái pedig 63 százalékkal csökkentek a kontrollcsoporthoz képest.

Nem hiány, lehetőség Fotó: Nyttend/Wikimedia Commons

A kutatásba 541 elhagyatott üres telket vontak be: volt, amelyet bezöldítettek – fűvel, fákkal ültették be, körbekerítették és rendszeresen gondozták –, volt, amelyet csak rendbe tettek – felszedték a szemetet, és ahol magától fű nőtt, ott levágták –, és volt, amelyhez egyáltalán nem nyúltak.

A leglátványosabb eredményeket a szegénységi küszöb alatt élők negyedeiben tapasztalták, ahol a zöldterületekhez közel lakóknál több mint 68 százalékkal csökkent a depresszió.

Az elhanyagolt területek rendbetétele ugyanakkor nem hozott jelentős változást a résztvevők mentális egészségében. John MacDonald, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, a tanulmány társzerzője szerint ez azért van, mert az egyszerű rendbetétellel nem születtek újabb zöldfelületek.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat Egy hónapig a növényeké a főszerep a MANK Galériában Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam