2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új natúrpark alakult a déli határvidéken

A Felső-Bácska–Homokhát Natúrpark létrejöttével immár 11, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik Magyarországon. 

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az oklevél ünnepélyes átadásakor elmondta, hogy Magyarországon a natúrparkok együttesen már a hazai települések 7,9%-ára, az ország területének pedig 7,4%-ára terjednek ki. A natúrpark létrejötte minden esetben a helyi települések közti összefogást szimbolizálja. Hozzátette:

ez a közös együttműködés jelentősen hozzájárul egy fenntartható természeti, társadalmi, gazdasági rendszer kialakításához.

A Felső-Bácska–Homokhát Natúrpark megvalósítása 12 bácskai és homokháti település együttműködésével jött létre; területén, amely 68 ezer hektárnál is nagyobb, 27 ezren élnek. A térség különleges növénye a gyapjas gyűszűvirág és a spárga, valamint kedvelt élőhelye a földikutyának.

A natúrpark létrejöttének szakmai előkészítése még 2014-ben kezdődött meg, a munkát Kelebia Község Önkormányzata koordinálta Fotó: Maczkó József/www.hermanottointezet.hu

A FBHÉNE elnöke, Maczkó József elmondta, hogy a natúrpark létrejötte hozzájárul a helyi emberek életminőségének javításához, a tiszta értékek megőrzéséhez és azok továbbadáshoz a fiatalabb generáció számára.

A natúrpark tervei között szerepel a területén áthaladó Euró Velo 13 kerékpáros túraút fejlesztése, amelynek keretében információs táblákat, pihenőhelyet, bicikliszervizt és ökoturisztikai látogatóközpontot alakítanának ki – tette hozzá az egyesület elnöke.

Neked ajánljuk
Vörhenyes fecskéket láttak a Dél-Alföldön 67 növénycsaládnak kizárólag a denevérek a beporzói Új együttműködés segíti elő régiónk zöldnövekedését Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam