2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra vannak delfinek a horvát Adrián

Kutatók mintegy ötven példányból álló delfincsoportra bukkantak a napokban, a közép-dalmáciai Kornati-szigetektől nem messze. Az emlősök már évtizedekkel ezelőtt eltűntek az Adriai-tengerből – közölte a Jutarnji List című napilap csütörtökön.

Tihana Vucur a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet egyik tengerbiológusa elmondta, hogy a közönséges delfineket (Delphinus delphis) a Kornati-szigetektől 3,7 kilométerre délre, a Mana-szigetnél fedezték fel, és csaknem két órát töltöttek velük, hogy megfigyeljék a viselkedésüket, és fotókat, valamint videót készítsenek róluk.

Különös öröm, hogy több újszülött delfin is volt a csoportban

– hangsúlyozta Vucur, majd kiemelte, hogy az emlősök nagyon gyorsan úsztak, és közben kiugráltak a tengerből, ami azt az érzést keltette a kutatókban, mintha az óceánon lettek volna.

A közönséges delfin fürge és gyors úszó, sebessége elérheti az óránként 45 kilométert is. A kisebb testű delfinek csoportjába tartozik, teste legfeljebb 230 centiméterre nő meg, és átlagban 30 évet él  Fotó: NOAA NMFS/Wikimedia Commons

A közönséges delfin korábban nagy számban élt az Adriai-tengerben, de már évtizedekkel ezelőtt eltűnt onnan leginkább táplálkozási szokása miatt. Az emlős megeszi a tintahalat és a garnélát is, de főként heringgel és szardíniával táplálkozik.

Ezért ártalmas jószágnak tartották, mert megdézsmálta a halállományt,
az állam emiatt jutalmat fizetett minden kifogott delfin után.

Az ötvenes években csak az Adriai-tenger északi részén 800 delfint öltek meg a halászok. Az ipari halászat megjelenése, valamint a növekvő tengeri szennyezettség és a globális felmelegedés miatt az 1980-as, 1990-es évekre a faj teljesen eltűnt az Adriai-tengerből.

Drasko Holcer, az intézet másik munkatársa szerint a közönséges delfin hasonló problémákkal küzd a Földközi-tengeren. Nagyobb számban mára csak a Alborán-tengerben, Málta partjaihoz közel és az Égei-tengerben fordul elő.

Borítókép: Jessica Redfern/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég vadászati szezonban A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam