2019. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

60 éve nem volt ilyen szárazság és hőség Nagy-Britanniában

1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát, az ország egyes részein éjszaka sem csökken a hőmérséklet a nyári nappalokon amúgy megszokott 21-24 Celsius-fok alá. Keddi előrejelzések szerint a hőség csütörtökön vagy pénteken 35 fok felett tetőzhet.

A szigetországban a hétfői volt az év eddigi legmelegebb napja, a Suffolk grófságbeli Santon Downhamben 33,3 fokot mértek. Anglia középső és délkeleti területeinek nagy részén a második legerősebb, narancsfokú riasztás van érvényben.

Turisták a kiégett fövenyen a londoni parlament felállványozott óratornyával, az Erzsébet-toronnyal a háttérben 2018. július 24-én Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Az országban sok helyen 54 napja nem volt számottevő csapadék, a Suffolk megyei Bury St Edmunds környékén pedig már 48 napja egyáltalán nem esett eső.

A csapadékmennyiség rendszerint ötszöröse a mostaninak.

– közölte a meteorológiai hivatal szóvivője. A július 16-át megelőző hat hétben mindössze 47 milliméter csapadék hullott az Egyesült Királyságban.

A hetek óta tartó szárazság és a nagy meleg miatt kiégett a parkokban a fű. A szakemberek szerint a kánikulai hőség akár még hetekig eltarthat Nagy-Britanniában – de nemcsak itt van szokatlan hőség, Japánban már 80 ember halt meg a 40 fok feletti meleg miatt, Görögországban pedig a szárazság miatt kitört erdőtüzekben 74 ember lelte halálát. 

Neked ajánljuk
A természetvédelem csendes hősei WWF: 53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek 50 év alatt Megnyugtató ölelések gyűrűjében Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam