2019. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás teszi tönkre a madarak szerelmi életét

A University College London és a Londoni Zoológiai Társaság új kutatása szerint a gyors klimatikus átalakulás meghatározó szerepet játszik sok emlős- és madárfaj egyedszámának csökkenésében.

Az új vizsgálatban 481 faj közel 1000 populációját tanulmányozták világszerte – számol be a University College London oldala. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy az éghajlatváltozás üteme, illetve a földhasználat átalakulása miként hat az érintett emlősökre és madarakra.

Az adatok azt mutatták, hogy a populációk zsugorodását magyarázó legfontosabb tényező a klímaváltozás gyorsasága.

A jelenség jóval súlyosabban érintette a madarakat, illetve a védett területeken kívül élő állatcsoportokat.

Nagy goda Fotó: Frank Vassen/flickr.com

Fiona Spooner, a University College London munkatársa szerint

a madarak azért lehetnek jobban kiszolgáltatva az éghajlat-változásnak, mert a párzási időszakuk igen érzékeny a hőmérséklet alakulására.

A klimatikus változás ezért megzavarhatja a szaporodási ciklusukat.

A felfedezés azt jelenti, hogy a globális felmelegedés sebességének növekedése egyre súlyosabb következményekkel járhat az állatvilágban. Robin Freeman, a Londoni Zoológiai Társaság szakértője úgy véli, eredményeik azt mutatják, hogy a gyorsabb klímaváltozást tapasztaló régiókban a populációk is látványosabban csökkennek.

A kutató kiemelte: tanulmányuk nem azt jelenti, hogy az emberi földhasználatban tapasztalt változások ne lennének hatással a madarakra és az emlősökre. Igaz, a mezőgazdaság, a beruházások vagy az erdőirtás következményeinek felméréséhez további adatokra lesz szükség.

Borítókép: Rövidcsőrű lúd, MPF/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint a gerinceseké Egyes állatokat rosszul, másokat jól érint a tenger felmelegedése a Déli-sarkon Csökkenhet a növények szén-dioxid-elnyelő képessége Propolisz – A természet házi csodaszere „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak!
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam