2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszáz elefántot költöztet Mozambikba a világ legnagyobb gyémánttermelője

Kétszáz elefántot költöztet magánrezervátumából a szomszédos Mozambikba a De Beers, a világ legnagyobb gyémánttermelője és -kereskedője.

Az elefántköltöztetés annak a tervnek a része, amelynek keretében Mozambik megtizedelt vadállományát állítják helyre. Az angol-amerikai nagyvállalat 320 négyzet-kilométeres Venetia Limpopo rezervátuma nagyjából 60 elefánt befogadására alkalmas, jelenleg azonban 270 él a területen, „komoly károkat okozva az ökoszisztémában, amely más vadpopulációknak is otthont ad” – írták közleményükben.

A világ legnagyobb szárazföldi emlősei testméretük miatt komoly igénybevételt jelentenek a területen, ahol élnek.

Sok dél-afrikai vadrezervátum elefántpopulációja elérte azt az egyedszámot, hogy a növényzet már nem képes elegendő táplálékot nyújtani Fotó: Pixabay.com

A De Beers elefántjai 1500 kilométert tesznek meg a mozambiki Zinave Nemzeti Parkig, amelynek területe több mint 4000 négyzetkilométer, és mindössze 60 elefántnak ad otthont.

Mozambik vadállományára súlyos csapást mért a 15 éven át tartó, 1992-ben véget ért polgárháború. 

Később a megmaradt elefántokra értékes agyarukért vadásztak Fotó: Pixabay.com

A költöztetést a Peace Parks Foundation (PPF) állatvédő csoport hajtja végre. A De Beers 500 ezer dollárral (1,39 milliárd forinttal) támogatja küzdelmüket az orvvadászat ellen.

Egy ökoszisztémában szükséges, hogy a növény- és állatvilág egyensúlyban legyen. Ha egy fajt, például az elefántot kiemeljünk, ezt az egyensúlyt bolygatjuk meg.

Azzal, hogy újra elefántokat telepítünk Mozambikba, egy lépéssel közelebb jutunk az álmunkhoz, a táj egykori képének helyreállításához

– mondta Werner Myburgh, a PPF igazgatója.

Az elefántok erős családi és társas kötelékek közt élnek, ezért a csoportokat a költöztetéskor is egyben tartják. A logisztikai feladatok közé tartozik a nyugtatóinjekciók kilövése és az elkábított elefántok mozgatása. Az állatokat országúton szállítják új élőhelyükre.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam