2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fatüzelés károsabb lehet a környezetre, mint a szén

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) újból arra figyelmeztetett, téves besorolás nyomán minősítik az uniós intézmények és a tagállamok megújuló energiahordozónak az erdőkből származó biomasszát.

A tévedés azon az érvelésen alapul, hogy a fa és más erdei biomassza elégetése nyomán felszabaduló szén-dioxid eltűnik a légkörből, ahogy a fejlődő növényzet felhasználja.

Ez hosszú távon igaz, de a döntéshozók valószínűleg nem tudják, hogy e folyamat ténylegesen mennyi idő alatt zajlik le: legjobb esetben is évtizedek kellenek hozzá, de akár évszázadokig is eltarthat, hogy a növényzet felhasználja a most kibocsátott szén-dioxidot.

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel Fotó: Pixabay.com

Az erdei biomassza megújuló energiának minősítése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az EU teljesíteni tudja megújulóenergia-céljait.

A számítások viszont azt mutatják, hogy egy egység villamos energia előállítása erdei biomasszából több szén-dioxid-kibocsátással jár, mint ha az erőműben szenet égettünk volna.

Továbbá ha ehhez most kivágjuk a fákat – amelyek jelentős szén-dioxid-felhasználók, és a jövőben is azok lennének –, akkor a fa elégetésével járó kibocsátáshoz az a szén-dioxid-mennyiség is hozzájárul, amit a fának már nem lesz módjában felhasználni. Vagyis a kitermeléssel az erdőnk széntároló kapacitását is feláldoztuk.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam