2019. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Oroszlánok támadták meg az utolsó életben maradt rinocéroszt

Újabb keskenyszájú orrszarvú pusztult el az áttelepített 11-ből Kenyában, ráadásul az egyetlen túlélőt oroszlánok támadták meg – jelentette be csütörtökön az afrikai ország idegenforgalmi és természetvédelmi minisztere, Najib Balala.

A balul elsült áttelepítési akcióban korábban 11 keskenyszájú orrszarvút költöztettek a szűkössé vált nairobi és nakurui nemzeti parkból a Kenya keleti részén fekvő Tsavo Nemzeti Park újonnan létesített orrszarvúmenhelyére, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak a kihalás fenyegette és szigorúan védett állatfajnak,

ám új élőhelyükön az állatok sorra elpusztultak az akció előkészítetlensége és a vadőrök gondatlansága miatt.

A kormány által indított független vizsgálat megállapította, hogy az állatok az átköltöztetéssel járó stresszbe haltak bele, amelyet sómérgezés, kiszáradás, éhezés és emésztési problémák súlyosbítottak – közölte Najib Balala.

Fotó: David J. Stang/Wikimedia Commons

Egy elismert külföldi szakértő, David Zimmerman szerint az éghajlati viszonyok sem voltak optimálisak a Kelet-tsavói Nemzeti Parkban, és az állatok vadon engedése sem történt szakszerűen.

Az egyetlen életben maradt példányt szerdán oroszlánok támadták meg. Az állat sebeit ellátták, és jelenleg megfigyelés alatt tartják – közölte a miniszter. A súlyos mellékfogások miatt leváltották az áttelepítést végző Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) igazgatóját, és felfüggesztették öt másik dolgozóját.

Egyes természetvédők „nemzeti katasztrófának” nevezték a kudarcba fulladt áttelepítési akciót.

A Save The Rhinos zöldszervezet szerint már csak 5500 keskenyszájú orrszarvú élhet a világon – mind Afrikában, és ebből 750 Kenyában. Az orrszarvúkra főleg az jelent halálos veszedelmet, hogy Kelet-Ázsiában gyógyító és egyéb előnyös hatást tulajdonítanak a porrá őrölt tülöknek.

Borítókép: David J. Stang/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Kihalhat a császárpingvin az évszázad végére, ha változatlan tempóban folytatódik a felmelegedés Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről Elpusztítja és kővé dermeszti áldozatait a Medúza-tó vize Az idei Nobel-díjasok is a klímavédelem sürgősségét hangsúlyozták
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam