2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izland befejezi a csukabálnák vadászatát

Végleg befejezik Izlandon a csukabálna vadászatát, mivel az nem jövedelmező, és helyi halászati vállatok bezárását eredményezte – közölte az IFAW nemzetközi állatjóléti alap.

Júniusban csupán hat csukabálnát ejtettek el, júliusban – a vadászati szezon csúcsán – egyet sem. Az izlandi halászok engedélyezett kvótája 262 példány. A bálnavadászat 2003-as felújítása óta idén ölték le a legkevesebb csukabálnát, tavaly 17, előző évben 46 állatot ejtettek el.

Csukabálna Fotó: Salish Sea Marine Sanctuary

Gunnar Jonsson, az IP-Utgerd bálnavadász cég vezetője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette az IWAF közleményét. „A korábbinál jóval messzebbre kell eltávolodnunk a partoktól, ezért újabb emberekre lenne szükségünk, de az növeli a költségeinket” – magyarázta.

Európában Izland és Norvégia az az ország, amely nem tartja magát az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratóriumhoz, és engedélyezi a csukabálnán kívül a barázdásbálna vadászatát is. A gyakorlatot rendszeresen bírálja az Európai Unió és az Egyesült Államok,

utóbbi 2014-ben kereskedelmi szankciókkal is megfenyegette az atlanti-óceáni országot.

A csukabálna a legkisebb a hét nagy bálnafaj közül, legfeljebb 11 méteresre és nyolctonnásra nő meg. Japán szintén folytat bálnavadászatot, de kihasználja a moratórium egyik kiskapuját, amely lehetővé teszi a bálnavadászatot tudományos célból.

(MTI)

Neked ajánljuk
Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Kittenberger Kálmán: A megváltozott Afrika (Rádiószínház – 2018. 10. 01.) Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén A klímavédelem nem drága, sőt: egyenesen lökést adhat a gazdaságnak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam