2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méhekkel tanulmányozzák Róma légszennyezettségét

Róma biodiverzitását és légszennyezettségét tanulmányozzák méhek segítségével olasz méhészek, akik a város központjában 15 méhkaptárt helyeztek ki épületek tetejére. Ha a projekt sikeres lesz, más olasz településeken is alkalmazzák a módszert.

„Ez egy kísérleti városi méhkaptár, amelyet arra használunk, hogy tudományos adatokat gyűjtsünk a Rómában lévő növények biodiverzitási térképének megalkotásához”

– mondta Raffaele Cirone, az olasz méhészek szövetségének (FAI) az elnöke. „Ugyanakkor tanulmányozzuk a nagyvárosi élet hatásait is” – tette hozzá, és példaként hozta fel a kis méretű szálló por (pm10 és a pm2,5), a mikroműanyagok és a nehézfémek jelenlétét a városközpont levegőjében.

Utóbbi esetében néhány méterre a tetőn lévő kaptároktól mérőműszereket helyeztek ki. Az általuk gyűjtött adatokat összehasonlítják a méhek által gyűjtött mézek összetételével. „A tudósok jobban meg fogják érteni ezen részecskék mozgását, azt, hogy mennyire szállnak fel és hol ülepednek le” – magyarázta Cirone.

Róma központjában 12 tetőn állnak méhkaptárok, például a carabinierik (katonai csendőrök) központjának tetején is Fotó: pixabay.com

„Az a szándékunk, hogy még nagyobb kolóniát telepítsünk a tetőkre.

A természet ezen őreit ki akarjuk helyezni más olasz városokban is, amelyek légszennyezettséggel küszködnek” 

– mondta Davide De Laurentis, a carabinierik erdőkért, környezetért és mezőgazdasági termékekért felelős parancsnokhelyettese.

Neked ajánljuk
Németországban is újrahonosították az Alpok legnagyobb madarát (videóval) Magyarországi famatuzsálemek felmérése Nem gurulhatnak be többé Párizsba az idős dízelek és az agg benzinesek Mihez kezdenél, ha a tiéd lehetne egy hétre egy új Volkswagen ID.3? Paks II.: Aggodalmak a földrengésbiztonság kérdése miatt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam