2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méhekkel tanulmányozzák Róma légszennyezettségét

Róma biodiverzitását és légszennyezettségét tanulmányozzák méhek segítségével olasz méhészek, akik a város központjában 15 méhkaptárt helyeztek ki épületek tetejére. Ha a projekt sikeres lesz, más olasz településeken is alkalmazzák a módszert.

„Ez egy kísérleti városi méhkaptár, amelyet arra használunk, hogy tudományos adatokat gyűjtsünk a Rómában lévő növények biodiverzitási térképének megalkotásához”

– mondta Raffaele Cirone, az olasz méhészek szövetségének (FAI) az elnöke. „Ugyanakkor tanulmányozzuk a nagyvárosi élet hatásait is” – tette hozzá, és példaként hozta fel a kis méretű szálló por (pm10 és a pm2,5), a mikroműanyagok és a nehézfémek jelenlétét a városközpont levegőjében.

Utóbbi esetében néhány méterre a tetőn lévő kaptároktól mérőműszereket helyeztek ki. Az általuk gyűjtött adatokat összehasonlítják a méhek által gyűjtött mézek összetételével. „A tudósok jobban meg fogják érteni ezen részecskék mozgását, azt, hogy mennyire szállnak fel és hol ülepednek le” – magyarázta Cirone.

Róma központjában 12 tetőn állnak méhkaptárok, például a carabinierik (katonai csendőrök) központjának tetején is Fotó: pixabay.com

„Az a szándékunk, hogy még nagyobb kolóniát telepítsünk a tetőkre.

A természet ezen őreit ki akarjuk helyezni más olasz városokban is, amelyek légszennyezettséggel küszködnek” 

– mondta Davide De Laurentis, a carabinierik erdőkért, környezetért és mezőgazdasági termékekért felelős parancsnokhelyettese.

Neked ajánljuk
Erdőfejlesztés a fővárosban Szűrőpapírral gyűjtenek DNS-mintát a tengerből (videóval) Északkeleten még mindig magas a légszennyezettség Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam