2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyakorlatoznak a kis gólyák – Vigyázzunk rájuk!

Ezekben a hetekben kezdik próbálgatni szárnyaikat a hazánkban tavasz végén kikelt kis gólyák, hogy felkészüljenek a nagy afrikai utazásra. Kezdetben még ügyetlenek, ezért felhívjuk az autósok figyelmét, hogy az utak mentén lévő fészkek környékén óvatosabban közlekedjenek, a fiókák élete múlhat rajta.

A fehér gólyák már augusztusban, a fiókák kirepülése után nagy csapatokban hagyják el az országot. A fekete gólyák nagyjából 1 hónappal később kelnek útra, őket még szeptember végén, október elején is megfigyelhetjük, főleg halastavak medrében.

Az Új Csóri út Székesfehérváron igen forgalmas, így fokozottan balesetveszélyes terület a kis gólyák számára Fotó: fmc.hu

Székesfehérvár térségében már többen is jelezték a helyi sajtóorgánumoknak, hogy az Új Csóri út környékén gyakorlatoztak a madarak. Az első néhány napon meglehetősen bizonytalanok: a hosszú lábú, széles szárnyú gólyafiókák kezdetben igen esetlenül mozognak a levegőben, és könnyen életüket veszthetik nemcsak a nagyfeszültségű vezetékekhez érve, de az autók miatt is.

Évente sok száz gólyafióka pusztul el ebben a számukra fokozottan veszélyes időszakban.

„Ha kicsit magasabb az autónk, súrolja a tetejét az egyik szépség, de aztán észbe kapott, és magasabban folytatta az útját szerencsére, meg a többi autós is megállt, úgyhogy nem történt gond” – hívták fel a figyelmet a veszélyre a Segíts hazajutnom! (Fejér megye és környéke) Facebook-csoportban.

Szárnyukat próbálgató kis gólyákkal a következő napokban-hetekben gyakran találkozhatunk, ezért kérjük az autósokat, legyenek körültekintőbbek, óvják a fiókákat.

Neked ajánljuk
Romániában szelektív hulladékkal is lehet utazni Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: fmc.hu
Vissza
Hírfolyam