2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amikor a rénszarvas is strandra megy

Az elmúlt héten sorra dőltek a melegrekordok szerte a világon, így a skandináv országokban is. A finnországi Rovaniemiben, nem messze az északi sarkkörtől, a vadon élő rénszarvasok is a várost körülölelő folyónál kerestek enyhülést, mit sem törődve a strandoló emberekkel.

Rovaniemi, Lappföld fővárosa az északi sarkkör mellett fekszik. A közelében található az eredeti Mikulás-falu, a Santa Claus Willage. Finnország egyik kedvenc turistaparadicsomába egész évben özönlenek a látogatók, de eddig nem volt jellemző, hogy fürdőruhát is vigyenek magukkal. A város nyári átlaghőmérséklete nappal 16 Celsius-fok körül mozog, estére pedig tíz fokra zuhan a hőmérő higanyszála.

Az elmúlt hetekben azonban – ahogyan ezt számos skandináv országban és Angliában is tapasztalhatták – megbolondult az időjárás. Rovaniemiben a napokban nem volt ritka a harmincfokos hőség sem, ami nemcsak az embereket, de az állatokat is arra késztette, hogy strandolni menjenek.

Rénszarvasok hűsölnek a Kemijoki folyóban 2018. július 30-án az észak-finnországi Rovaniemiben, ahol 32 Celsius-fokos rekordhőmérsékletet mértek Fotó: Severe Weather Europe

Legnagyobb meglepetésre a közelben élő, szelíd, de nem háztáji rénszarvasok is csatlakoztak a fürdőzéshez.

A látvány mindenkit megdöbbentett, de a klimatológusok szerint épp itt az ideje, hogy hozzászokjanak, mert egyre sűrűbben fordul majd elő a skandináv országokban is az ilyen szokatlan hőség.

Neked ajánljuk
Ausztrália delfinjei is megsínylik a klímaváltozást Csontsoványan tántorgott be egy jegesmedve egy orosz faluba (videóval) Párizstól Pittsburghig – amerikai dokumentumfilm a klímaváltozás megállításáért Újra eljött a Föld napja Tengeri nyuszik (képgaléria és videó)
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam