2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges pandaikrek születtek

Első ízben születtek óriáspanda-ikrek olyan szülőktől, amelyek közül az egyik fogságban, a másik pedig vadon él – jelentette be a Kínai Óriáspanda-megőrző és -kutató Központ. A szaporulat jelentős előrelépés a fogságban élő óriáspandák genetikai sokszínűségének megőrzése felé.

A 16 éves nőstény, Cao Cao a múlt héten Szecsuan tartományban, a volongi Hetaoping pandabázison adott életet egy 215 grammos hím és egy 84 grammos nőstény óriáspandának. Míg a hímet az anyjánál hagyták, a nőstény pandabébit az állatgondozók nevelik.

Két óriáspanda-kölyök a dél-kínai Kanton (Kuangtung) tartományban fekvő Kuangcsou Csimelung Szafariparkban 2014. december 10-én. A három bocs a kínai mesterséges pandatenyésztési program keretében született július 29-én, jelenleg ők az egyedüli élő hármas óriáspanda-ikrek a világon Fotó: MTI/EPA/Wilson Wen

Eddig is születtek óriáspandák szabadon és rabságban élő szülőktől, de ikrek most első ízben.

A fogságban élő óriáspandák hajlamosak a beltenyészetre, ami csökkenti az utódok életképességét. A kínai szakemberek szerint Cao Cao sikeres pároztatása vadon élő hímekkel megnyithatja az utat további „vegyes házasságok” előtt.

A vadonban 2002-ben megmentett Cao Cao fogságban nőtt fel. Tavaly, július 31-én adott életet egy (hím) pandabébinek, a világon az első olyannak, amely egy fogságban és egy szabadon élő óriáspanda nászából született. A vegyes nászból származó ikreket megelőzően Cao Cao összesen öt alkalommal hét utódot hozott világra. (MTI)

Neked ajánljuk
Vadkamerán rögzítették a legritkább nagymacskát, az amuri leopárdot (videóval) Hatalmas kabócainvázióra készülhet az Egyesült Államok Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam