2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Különleges pandaikrek születtek

Első ízben születtek óriáspanda-ikrek olyan szülőktől, amelyek közül az egyik fogságban, a másik pedig vadon él – jelentette be a Kínai Óriáspanda-megőrző és -kutató Központ. A szaporulat jelentős előrelépés a fogságban élő óriáspandák genetikai sokszínűségének megőrzése felé.

A 16 éves nőstény, Cao Cao a múlt héten Szecsuan tartományban, a volongi Hetaoping pandabázison adott életet egy 215 grammos hím és egy 84 grammos nőstény óriáspandának. Míg a hímet az anyjánál hagyták, a nőstény pandabébit az állatgondozók nevelik.

Két óriáspanda-kölyök a dél-kínai Kanton (Kuangtung) tartományban fekvő Kuangcsou Csimelung Szafariparkban 2014. december 10-én. A három bocs a kínai mesterséges pandatenyésztési program keretében született július 29-én, jelenleg ők az egyedüli élő hármas óriáspanda-ikrek a világon Fotó: MTI/EPA/Wilson Wen

Eddig is születtek óriáspandák szabadon és rabságban élő szülőktől, de ikrek most első ízben.

A fogságban élő óriáspandák hajlamosak a beltenyészetre, ami csökkenti az utódok életképességét. A kínai szakemberek szerint Cao Cao sikeres pároztatása vadon élő hímekkel megnyithatja az utat további „vegyes házasságok” előtt.

A vadonban 2002-ben megmentett Cao Cao fogságban nőtt fel. Tavaly, július 31-én adott életet egy (hím) pandabébinek, a világon az első olyannak, amely egy fogságban és egy szabadon élő óriáspanda nászából született. A vegyes nászból származó ikreket megelőzően Cao Cao összesen öt alkalommal hét utódot hozott világra. (MTI)

Neked ajánljuk
Veszélyeztetett orrszarvú született egy angol állatkertben Szörnyű körülmények között tartott barna medvék érkeztek Japánból egy angliai vadasparkba Hihetetlen felvétel egy bolygó születéséről Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges! Lézerekkel bombázza a Földet a NASA új műholdja
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam