2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A méhek kipusztulását segítő döntést hoztak

Egy sor, a méhekre veszélyes rovarirtó szert és génmódosított növényt vett le a tiltólistáról a Trump-adminisztráció, amelyeket még az Obama-kormányzat zárt ki. A cél az, hogy a farmerek jobb termelését segítsék, de a következmények beláthatatlanok.

Még Barack Obama elnöksége alatt tiltották meg több génmanipulált növényfaj ültetését, valamint sok növényvédő szer használatát.

A neonikotinoidok tilalmára azért volt szükség, mert azok bár nem a méheket célozták, de a tömeges kipusztulásukhoz vezettek. A két évvel ezelőtti korlátozást most feloldotta az Egyesült Államok kormányzati szakhivatala.

Az amerikai Nemzeti Hal- és Vadvédelmi Szolgálat mostani döntése a védett menedékhelyekre vonatkozik. Ezeken a területeken csak korlátozott mezőgazdasági tevékenység folytatható, épp azért, mert ezeket a részeket a vadon élő állatok biztonságos szaporodására használják. Azonban a farmerek bizonyos növényeket eddig is ültethettek ide – írja a Guardian.

A tilalmi listán olyan anyagok szerepeltek, amelyek a beporzórovarokra voltak veszélyesek, ugyanis a tömeges méhpusztulás egyre nagyobb nehézségeket jelent a világon. Nem véletlen, hogy a most kivételt képező neonikotinoidok használatát hamarosan Magyarországon is megszüntetik.

A mostani lépést azzal indokolja az amerikai kormányzat, hogy egyrészt Donald Trump elnök még a választási kampányban a szövetségi szabályozások visszanyesését ígérte, másrészt mert céljuk, hogy a farmerek termelése növelhető legyen.

A bejelentett változtatás annyiban reményt keltő, hogy a hivatalos indoklásban az szerepel, hogy a GMO-növények és neonikotinoidok alkalmazása tilos marad, de Greg Sheehan, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat igazgatóhelyettese kijelentette, hogy használatukról eseti döntéseket hoznak majd a farmerek kérésére.

Neked ajánljuk
Közel háromszáz importált húsevő növényt koboztak el a Fülöp-szigeteken Nyakunkon a strandszezon – Itt a nagy nyári „tedd, ne tedd” lista a rendőrségtől Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit Beválhat az emberi civilizáció végével kapcsolatos prognózis?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam