2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőtüzek miatt továbbra is zárva tart a Yosemite Nemzeti Park

A kaliforniai erdőtüzek miatt továbbra is zárva tartják a Yosemite Nemzeti Parkot, ahol a levegő minősége rosszabb, mint bárhol az Egyesült Államokban. Sőt, egyes szakértők szerint a világ egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosában, Pekingben is jobb most a helyzet.

Július 25-én zárták be a nemzeti park központi völgyét, a természetvédelmi terület látványosságaihoz vezető utakat, és kiürítették a közkedvelt turisztikai célpont kempingjeit és szálláshelyeit.

A parktól nyugatra fekvő térségben, Ferguson közelében július közepén kitört tűz időközben több mint 36 ezer hektárnyi erdőt pusztított el. Mintegy 3000 tűzoltó van bevetésen, két segítő életét vesztette az oltási munkálatok során.

Amikor a tűzoltók biztonságosnak értékelik a helyzetet, akkor nyithatják meg a parkot ismét. A régió felett sűrű füst terjeng, ami veszélyes lehet a látogatókra.

Egyes szakértők a levegő minőségét rosszabbnak ítélik meg, mint Pekingét, amelyet a világ egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosának tartanak.

A Yosemite-völgy évente általában több mint hárommillió látogatót vonz Fotó: Pixabay

A nemzeti park központi részének bezárása több millió dollár veszteséget okoz – mondta Scott Gerdiman szóvivő. Hozzátette, a pontos összeget majd az újranyitás után tudják kiszámolni.

„Hatalmas a tűz gazdasági hatása” – hangoztatta, emlékeztetve, hogy egy átlagos nyári napon 15-20 ezer látogatója van a parknak, akik a belépésért 20 dollárt, a gépkocsi áthaladásért 35 dollárt fizetnek fejenként.

Az államban összesen 17 nagy erdőtűz pusztít. Az észak-kaliforniai erdőtűz az állam történetének ötödik legpusztítóbb erdőtüze, 68 otthont tett tönkre, tízezreket kényszerített menekülésre. Az oltásban részt vevőknek erős szelekkel és nagyon magas hőmérséklettel kell megküzdeniük.

A Mendocino térségben lángoló tűz kiterjedése a hétvégén 25 százalékkal növekedett, és több mint ezer négyzetkilométert égetett fel a tűzoltóság közlése szerint.

Neked ajánljuk
Több állatfajnak is bizonytalan a jövője a bozóttüzek miatt az „ausztráliai Galápagos-szigeteken” Túl jól érzik magukat nálunk a hódok Veszélybe került Sydney vízkészlete Rekordütemben nő egy elvileg betiltott üvegházhatású gáz légköri koncentrációja Nemzetközi innovációs ötletverseny a vízválság megelőzéséért
Tovább a forrásra: Magyar Hírlap
Vissza
Hírfolyam