2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rovarszámlálást tartanak Németországban

Országos rovarszámlálásban való részvételre kérte fel a németeket a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu), hogy megállapítsák, mennyire csökkent a rovarok száma a növényvédő szerek hatására, és mely fajok szorulnak különleges védelemre.

A Nabu arra kérte a németeket, hogy a pénteken kezdődött és augusztus 12-ig tartó akcióban töltsenek el egy órát egy napsütéses, meleg, száraz és szélmentes, legfeljebb 10x10 méteres helyen bármilyen zöldterületen, és számolják össze az összes ott észlelt rovart.

A zöldszervezet ingyenes mobiltelefonos alkalmazással segíti a rovarok azonosítását és az adatok rögzítését.

Az egyenlőtlen szárnyú szitakötők gyakori faja, a sebes acsa Fotó: Pixabay

Kérték, hogy a „számlálóbiztosok” fordítsanak különleges figyelmet a 16 leggyakoribb rovarfajra, köztük a fecskefarú lepkére, a nappali pávaszemre, az admirálislepkére, a kis rókalepkére, a mezei poszméhre, a kék fadongóra, a hétpettyes katicabogárra, a csíkos pajzsospoloskára, a sebes acsára, a fürgeszöcskére és a zöld lombszöcskére.

A rovarállomány drasztikus csökkenése drámai hatással lehet a táplálékláncra, és nemcsak azért, mert szükségesek a virágok beporzásához, hanem mert maguk is más fajok, például madarak táplálékát jelentik.

Németországban becslések szerint 33 ezer rovarfaj él, ezek nagy többségéről semmiféle adat sincs. Kutatások szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a rovarállomány, vélhetően az intenzív földművelés és a növényvédő szerek miatt.

Neked ajánljuk
Kiemelt védelmet kapott a tobzoska Kínában A kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam