2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Antidepresszánsok miatt változik meg a madarak viselkedése

Súlyos hatásai lehetnek a környezetbe jutó gyógyszermaradványoknak: az antidepresszánsok már kis mennyiségben is megváltoztatják például a madarak párzási viselkedését – számoltak be három éven át tartó tanulmányuk eredményeiről a Yorki Egyetem tudósai a Chemosphere című tudományos lapban.

A brit kutatók kimutatták, hogy a hím seregélyek jóval agresszívebben viselkednek a tojókkal szemben, ha meghódítandó párjuk szervezete kis mennyiségben tartalmazza a széles körben elterjedt antidepresszánst, a Prozacot. A hímek ebben az esetben kevesebbet is énekelnek.

Éneklő seregély. A yorki tudósok azért őket választották a tanulmányukhoz, mert ezek a madarak táplálékkeresésük során gyakran találkoznak víztisztító telepekkel Fotó: Pixabay

„A madarak párzási viselkedésének, a dürgésnek egyik fontos eleme az ének” – fejtette ki Sophia Whitlock kutató. A hím seregélyek a kutatás során kétszer olyan gyakran és kétszer olyan hosszan énekeltek azon tojóknak, amelyek antidepresszáns-mentesek voltak. Ellenkező esetben gyakrabban hajszolták, karmolták és vagdalták őket. Az antidepresszáns nyilvánvalóan csökkentette az adott nőstény attraktivitását – olvasható a tanulmányban.

„Ezek az első bizonyítékai annak, hogy egy antidepresszáns már kismértékben is megzavarhatja a madarak dürgését. Ez azért fontos, mert azok az állatok, amelyek túl lassúak a partnerválasztásban, gyakran lemaradnak a költésről” – fogalmazott Kathryn Arnold, az egyetem környezetvédelmi intézetének munkatársa.

A szakértők szerint több vadállat-populáció számának visszaesése esetében át kell gondolni, hogyan tarthatók távol környezetükből a kémiai anyagok és a gyógyszerek. Elsősorban a folyókat terhelik egyre erőteljesebben kémiai anyagok.

Amennyiben a trend folytatódik, a vizek terheltsége 2050-re kétharmadával növekedhet – áll a tanulmányban. Csak Nagy-Britanniában 2016-ban 65 millió antidepresszánst írtak fel. Ahogy más orvosi anyagok, így ezek maradványai is bekerülnek a vizekbe, és többek között a madarakat is mérgezik.

Neked ajánljuk
Már 500 kilométert gyalogolt Kínában egy elefántcsorda (videókkal) Hosszabb ásítás, nagyobb agy Ötszáznál is több madár pusztult el áramütés következtében 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: Lokál
Vissza
Hírfolyam