2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tömegével pusztulnak a halak a hőség miatt a Rajnában

Tömegével pusztulnak a Rajnában a halak Svájcnál a hőség miatt: több mint egy tonna elpusztult pénzes pért fogtak ki az ország északi részén lévő Schaffhausen kantonnál. A víz hőmérséklete 27 Celsius-fok fölé emelkedett, amely elviselhetetlen a lazacfélék családjába tartozó, a hideget kedvelő pérek számára.

A leginkább érintett terület a Rajna-vízesés és a Boden-tó közötti szakasz – írja a Swissinfo svájci hírportál. A partvidéki kantonok hatóságai csak remélik, hogy a hőmérséklet nem éri el a 2003-as rekordot, amikor a pénzespér-populáció közel 90 százaléka elpusztult.

A 20 Celsius-fok feletti vízhőmérséklet stresszt jelent a pérek számára. 23 Celsius-fok felett egyenesen kritikussá válik a helyzet, a 25 Celsius-fok feletti víz pedig a halálos ítélet.

A pénzes pér Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa kemény talajú, gyors folyású, oxigéndús vizeiben él, Magyarországra csak alkalmilag téved. Különösen érzékenyen reagál a környezetszennyezésre, ezért azon fajok közé tartozik, melyek az elsők között tűnnek el a vízminőség romlása esetén Fotó: Pixabay

A Rajna vize néhány szakaszon 27,6 Celsius-fokos. Hogy elkerüljék a folyó élővilágának felesleges megzavarását, a Rajna-vízesés felé kiemelkedő fapallókat, amelyek alatt a halak védelemre lelhetnek, ideiglenesen lezárták a látogatók elől.

A svájci halászati szervezetek azzal vádolják a német halászokat, hogy gyakran fogásként tekintenek a bajban lévő halakra ahelyett, hogy a megmentésükben segédkeznének. A svájci fennsík számos kantonjában mentőmissziókat szerveznek. A halászok kimentik a halakat a kiszáradó vízfolyásokból, és hideg vizű tározókba helyezik át őket.

A folyóban lejjebb, például Bázelben, nem figyeltek meg tömeges halpusztulást. A halászati őrjáratok folyamatosan ellenőrzik a vizet. Az elmúlt héten például egész folyószakaszokat zártak le a meleg miatt stresszben lévő halak védelmére.

Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: 168 óra
Vissza
Hírfolyam