2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadmacskák és a hiúz védelme a fókuszban a macskák világnapján

Augusztus 8. a macskák világnapja. Az állatvédők idén a vadmacskák és a hiúz védelmére hívták fel a figyelmet a jeles nap apropóján. Mindkét faj veszélyeztetett, életterük csökkenése, az egyre nagyobb országúti forgalom és az illegális vadászat a létüket fenyegeti.

Bár az európai vadmacska állománya az elmúlt időszakban némileg növekedett, a becslések szerinti 7-10 ezer egyeddel még mindig a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, száz évvel ezelőtt szinte teljesen kihaltak – közölte a németországi környezet- és természetvédelmi szövetség (BUND). Hiúzból például egész Németországban mindössze 77 kifejlett példány él. 

A vadmacska (Felis silvestris silvestris) Európa legnagyobb macskaféléje Fotó: Pixabay

„A vadmacskáknak sürgősen nagyobb védelemre van szükségük. Napjaink legnagyobb problémája az, hogy életterüket utak, települések és kiterjedt mezőgazdasági területek szelik át” – mondta Christiane Bohn, a BUND vadállatszakértője.

A természetvédők bokrokból és fákból álló zöld folyosók segítségével akarják összekötni az erdőket, ami hosszú távon segítheti az állatok vándorlását.

Lausitznál áprilisban láttak hiúzt, ami igazi szenzációt jelentett a természetvédőknek. A legközelebbi nagyobb hiúzpopuláció ugyanis nagyon messze, Lengyelország keleti részén él, ezek az állatok pedig általában nem vándorolnak ilyen hosszú távolságokra. Éppen ezért annak, hogy ez a hím párra találjon a régióban, nagyon kicsi a valószínűsége.

Az eurázsiai hiúzra a (Lynx lynx) az autópályák és az országutak forgalma, sőt az illegális vadászat is nagy veszélyt jelent Fotó: Pixabay

A hiúzok és a vadmacskák a farkasokhoz hasonlóan a biológiai sokszínűség növelésében játszanak szerepet, amit az intenzív mezőgazdaság, a városok terjeszkedése és az egyre nagyobb forgalom erősen fenyeget.

Az egykori belső német határsáv szolgál a hiúzok és más veszélyeztetett fajok számára visszavonulási helyként, ott ugyanis évtizedeken át háborítatlanul élhettek.

Neked ajánljuk
Több mint 100 év után láttak újra fekete párducot Afrikában Kinyílik Európa ajtaja az inváziós fajok előtt Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint a gerinceseké Nagy-Britannia eddig megbukott klímavédelemből? Hatalmas naperőmű épülhet Ukrajnában
Tovább a forrásra: Magyar Idők
Vissza
Hírfolyam