2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadmacskák és a hiúz védelme a fókuszban a macskák világnapján

Augusztus 8. a macskák világnapja. Az állatvédők idén a vadmacskák és a hiúz védelmére hívták fel a figyelmet a jeles nap apropóján. Mindkét faj veszélyeztetett, életterük csökkenése, az egyre nagyobb országúti forgalom és az illegális vadászat a létüket fenyegeti.

Bár az európai vadmacska állománya az elmúlt időszakban némileg növekedett, a becslések szerinti 7-10 ezer egyeddel még mindig a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, száz évvel ezelőtt szinte teljesen kihaltak – közölte a németországi környezet- és természetvédelmi szövetség (BUND). Hiúzból például egész Németországban mindössze 77 kifejlett példány él. 

A vadmacska (Felis silvestris silvestris) Európa legnagyobb macskaféléje Fotó: Pixabay

„A vadmacskáknak sürgősen nagyobb védelemre van szükségük. Napjaink legnagyobb problémája az, hogy életterüket utak, települések és kiterjedt mezőgazdasági területek szelik át” – mondta Christiane Bohn, a BUND vadállatszakértője.

A természetvédők bokrokból és fákból álló zöld folyosók segítségével akarják összekötni az erdőket, ami hosszú távon segítheti az állatok vándorlását.

Lausitznál áprilisban láttak hiúzt, ami igazi szenzációt jelentett a természetvédőknek. A legközelebbi nagyobb hiúzpopuláció ugyanis nagyon messze, Lengyelország keleti részén él, ezek az állatok pedig általában nem vándorolnak ilyen hosszú távolságokra. Éppen ezért annak, hogy ez a hím párra találjon a régióban, nagyon kicsi a valószínűsége.

Az eurázsiai hiúzra a (Lynx lynx) az autópályák és az országutak forgalma, sőt az illegális vadászat is nagy veszélyt jelent Fotó: Pixabay

A hiúzok és a vadmacskák a farkasokhoz hasonlóan a biológiai sokszínűség növelésében játszanak szerepet, amit az intenzív mezőgazdaság, a városok terjeszkedése és az egyre nagyobb forgalom erősen fenyeget.

Az egykori belső német határsáv szolgál a hiúzok és más veszélyeztetett fajok számára visszavonulási helyként, ott ugyanis évtizedeken át háborítatlanul élhettek.

Neked ajánljuk
Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek Nemzeti parkok fogtak össze a vadmacskákért Nem lépnek le a gázról Németországban Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: Magyar Idők
Vissza
Hírfolyam