Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos bírság jár a homoklopásért Szardínián

A szardíniai tengerparti homok szigorúan védett, aki ellopja, akár 3000 eurós bírságot is kaphat, ugyanis tettével komolyan veszélyezteti a sziget partvidékének speciális és kényes ökológiáját. A szardíniai homokkincs fosztogatásának a helyi önkormányzat és a WWF is véget szeretne vetni.

Szardínia szigetén a minap 1000 euróra (320 ezer forintra) bírságoltak meg egy brit turistát, mivel homokot vitt magával az egyik északi strandról. Az olasz származású 40 éves férfit csendőrök érték tetten egy üveg homokkal a csomagjában. Még aránylag olcsón megúszta, mert a homoklopást tiltó szardíniai jogszabály alapján akár 3000 euró bírságot is kiszabhattak volna.

Szardínia 1849 kilométernyi partszakasszal és mesés strandokkal várja a tenger szerelmeseit Fotó: Pixabay

Az utóbbi hetekben több turistát is elkaptak, amint homokot akartak magukkal vinni szuvenírként a sziget strandjairól. A legtöbben meglepődnek, mert nem is tudják, hogy törvény tiltja a homoklopást.

Halálos csapás

A homoklopás látszólag ártalmatlan vagy csak csekély jelentőségű kihágás, ám potenciálisan halálos csapást mérhet a sziget partvidékének törékeny ökológiai rendszerére

 – hangsúlyozzák a hatóságok. A Szardínia szigetét évente felkereső kétmillió turista becslések szerint mázsaszám viszi haza emlékbe a szardíniai homokot, csak Alghero repülőterén évente két mázsát koboznak el az utasoktól.

Az autonóm sziget önkormányzata az ellenőrzések sűrítésével és a büntetésekkel, a WWF természetvédelmi szervezet pedig az „utolsó strand” nevű kampánnyal akar véget vetni a szardíniai homokkincs fosztogatásának.

A kampány hatására a német külügyminisztérium már figyelmezteti a Szardíniára utazó turistákat, hogy a szigeten törvény tiltja a homok kivitelét.

Neked ajánljuk
Ritka látvány: félénk tengeritehén-félék jelentek meg Thaiföld emberek nélküli partjainál (videókkal) A mexikói hatóságok 15 ezer édesvízi teknőst találtak Kínába címzett ládákba csomagolva A terepmotorosoktól féltik a székelyföldi Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot Igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust? Újra szól a fülemüle
Tovább a forrásra: Index
Vissza
Hírfolyam