2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos bírság jár a homoklopásért Szardínián

A szardíniai tengerparti homok szigorúan védett, aki ellopja, akár 3000 eurós bírságot is kaphat, ugyanis tettével komolyan veszélyezteti a sziget partvidékének speciális és kényes ökológiáját. A szardíniai homokkincs fosztogatásának a helyi önkormányzat és a WWF is véget szeretne vetni.

Szardínia szigetén a minap 1000 euróra (320 ezer forintra) bírságoltak meg egy brit turistát, mivel homokot vitt magával az egyik északi strandról. Az olasz származású 40 éves férfit csendőrök érték tetten egy üveg homokkal a csomagjában. Még aránylag olcsón megúszta, mert a homoklopást tiltó szardíniai jogszabály alapján akár 3000 euró bírságot is kiszabhattak volna.

Szardínia 1849 kilométernyi partszakasszal és mesés strandokkal várja a tenger szerelmeseit Fotó: Pixabay

Az utóbbi hetekben több turistát is elkaptak, amint homokot akartak magukkal vinni szuvenírként a sziget strandjairól. A legtöbben meglepődnek, mert nem is tudják, hogy törvény tiltja a homoklopást.

Halálos csapás

A homoklopás látszólag ártalmatlan vagy csak csekély jelentőségű kihágás, ám potenciálisan halálos csapást mérhet a sziget partvidékének törékeny ökológiai rendszerére

 – hangsúlyozzák a hatóságok. A Szardínia szigetét évente felkereső kétmillió turista becslések szerint mázsaszám viszi haza emlékbe a szardíniai homokot, csak Alghero repülőterén évente két mázsát koboznak el az utasoktól.

Az autonóm sziget önkormányzata az ellenőrzések sűrítésével és a büntetésekkel, a WWF természetvédelmi szervezet pedig az „utolsó strand” nevű kampánnyal akar véget vetni a szardíniai homokkincs fosztogatásának.

A kampány hatására a német külügyminisztérium már figyelmezteti a Szardíniára utazó turistákat, hogy a szigeten törvény tiltja a homok kivitelét.

Neked ajánljuk
Megöltek több vadőrt a Leonardo DiCaprio által is támogatott Virunga Nemzeti Parkban (videóval) Messziről szürke pacák, közelről pótolhatatlan természeti kincsek Egy kis figyelemmel ép bőrrel úszhatják meg a denevérek a téli építkezéseket Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: Index
Vissza
Hírfolyam