2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A perui gleccserek fele már elolvadt

A globális felmelegedés erőteljesen pusztítja a dél-amerikai Andok gleccsereit – figyelmeztetett a veszélyre Erick Soriano, a gleccserek és hegyvonulatok ökoszisztémáit kutató perui nemzeti intézet különbizottságának elnöke. Szerinte Peru az elmúlt 40 évben az agresszív klímaváltozás miatt a gleccsertömege felét elvesztette.

„Egy nagyon agresszív klímaváltozási periódust tapasztalunk most, és nagyon közeli annak a veszélye, hogy tovább folytatódik a gleccserek tömeges eltűnése” – fejtette ki. Soriano a jelenségről egy Limában kezdődött kétnapos regionális konferencián beszélt. A tanácskozáson argentin, bolíviai, chilei, kolumbiai és ecuadori szakértők vesznek részt.

A perui Cordillera Huayhuash Földünk egyik legszebb hegylánca. Az Andok hófödte csúcsai itt 6000 méteres magasságba szöknek, a 25 kilométer hosszú vonulat 20 főhegységét pedig kéken ragyogó gleccserjég köti össze Fotó: Pixabay

A gleccserek kulcsfontosságú vízforrást jelentenek, ezért az elfolyó víz felfogására nagy víztározók építését, a több esővíz érdekében pedig újraerdősítést javasolt a szakember. „A víz nélkülözhetetlen elem az ország fejlődése szempontjából, meg kell tanulnunk, hogyan óvjuk, kezeljük, hogyan használjuk racionálisan” – tette hozzá.

Peru déli része már három közepes méretű gleccserét elveszítette, ami a környező közösségeknél vízhiányhoz és a városba vándorlás folyamatának erősödéséhez vezetett.

Az ország gleccserei különösen érzékenyek a hőmérséklet emelkedésére, mivel a perui Andok a trópusokhoz közel terül el.

Neked ajánljuk
Veszélyesebbek lettek a hurrikánok a klímaváltozás miatt Sokak megdöbbenésére óceánvízzel árasztanák el a sivatagot Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban Adventi geotúra, csillagles és karácsonyi kézműveskedés
Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam