2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Túlélhetik a korallok a klímaváltozást

Egy új kutatás szerint a korallok a véltnél jóval korábban, nagyjából 160 millió éve kezdtek el szimbiózisban élni a bennük található mikroszkopikus algákkal – számolt be a BBC. A felfedezés azt is jelenti, hogy a korallokban élő algák az évmilliók során olyan drámai eseményeket vészeltek át, mint például a dinoszauruszokat kipusztító tömegkihalás, vagyis ellenállóbbak, mint hitték. 

A két organizmus szimbiózisban él egymással, ami azt jelenti, hogy szükségük van a másikra az életben maradáshoz. A kutatók korábban úgy vélték, hogy a különleges kapcsolat mintegy 60 millió éve alakult ki, egy új vizsgálat szerint ugyanakkor már körülbelül 160 millió éve. 

A Nagy-korallzátonyt a vízfelszín hőmérsékletének emelkedése, a koralltakaró csökkenése, a tömeges korallfehéredések, a vízminőség romlása és az emberi tevékenység miatt az óceánba kerülő üledék mind pusztítja Fotó: Pixabay

A szakértők régóta attól tartanak, hogy a korallokban fellelhető parányi organizmusok túl érzékenyek a környezeti változásokra. Mikor a víz hőmérséklete változik, az algák kiköltöznek a virágállatokból, emiatt pedig azok elfehérednek, ami végzetes lehet számukra. Ez a jelenség figyelhető meg évek óta a Nagy-korallzátonynál. 

Az új elemzésben a nemzetközi kutatócsapat a virágállatokkal szimbiózisban élő algák sokszínűségét mérte fel. A Symbiodinium nemzetséget tanulmányozva a szakértők DNS-analízissel felfedték, hogy a nemzetség jóval a dinoszauruszok kihalása előtt, a középső jura korban jelent meg, vagyis a szimbiózis is igen ősi.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen jövő vár a korallzátonyokra, elengedhetetlen, hogy megismerjük a múltjukat is Fotó: Pixabay

Todd LaJeunesse, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője szerint az új adatok kiemelten fontosak a klímaváltozás korában. 

LaJeunesse szerint a korallok még sokáig fennmaradhatnak, igaz, az éghajlatváltozás üteme miatt az ökoszisztémában betöltött szerepük összeomolhat.

A kutatók következő célja az, hogy külön-külön is megvizsgálják a Symbiodinium fajait, illetve az egyes algákhoz tartozó korallokat. Remélhetőleg így jobban fel tudják majd mérni az élőlények ellenállóságát.

Neked ajánljuk
Készül az egyetlen, mérvadó lista a Föld valamennyi fajáról Soha ilyen közelről nem készült még felvétel a Napról (videóval) Óriási kutatóállomás épül a Karib-tenger mélyén Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam