2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Túlélhetik a korallok a klímaváltozást

Egy új kutatás szerint a korallok a véltnél jóval korábban, nagyjából 160 millió éve kezdtek el szimbiózisban élni a bennük található mikroszkopikus algákkal – számolt be a BBC. A felfedezés azt is jelenti, hogy a korallokban élő algák az évmilliók során olyan drámai eseményeket vészeltek át, mint például a dinoszauruszokat kipusztító tömegkihalás, vagyis ellenállóbbak, mint hitték. 

A két organizmus szimbiózisban él egymással, ami azt jelenti, hogy szükségük van a másikra az életben maradáshoz. A kutatók korábban úgy vélték, hogy a különleges kapcsolat mintegy 60 millió éve alakult ki, egy új vizsgálat szerint ugyanakkor már körülbelül 160 millió éve. 

A Nagy-korallzátonyt a vízfelszín hőmérsékletének emelkedése, a koralltakaró csökkenése, a tömeges korallfehéredések, a vízminőség romlása és az emberi tevékenység miatt az óceánba kerülő üledék mind pusztítja Fotó: Pixabay

A szakértők régóta attól tartanak, hogy a korallokban fellelhető parányi organizmusok túl érzékenyek a környezeti változásokra. Mikor a víz hőmérséklete változik, az algák kiköltöznek a virágállatokból, emiatt pedig azok elfehérednek, ami végzetes lehet számukra. Ez a jelenség figyelhető meg évek óta a Nagy-korallzátonynál. 

Az új elemzésben a nemzetközi kutatócsapat a virágállatokkal szimbiózisban élő algák sokszínűségét mérte fel. A Symbiodinium nemzetséget tanulmányozva a szakértők DNS-analízissel felfedték, hogy a nemzetség jóval a dinoszauruszok kihalása előtt, a középső jura korban jelent meg, vagyis a szimbiózis is igen ősi.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen jövő vár a korallzátonyokra, elengedhetetlen, hogy megismerjük a múltjukat is Fotó: Pixabay

Todd LaJeunesse, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője szerint az új adatok kiemelten fontosak a klímaváltozás korában. 

LaJeunesse szerint a korallok még sokáig fennmaradhatnak, igaz, az éghajlatváltozás üteme miatt az ökoszisztémában betöltött szerepük összeomolhat.

A kutatók következő célja az, hogy külön-külön is megvizsgálják a Symbiodinium fajait, illetve az egyes algákhoz tartozó korallokat. Remélhetőleg így jobban fel tudják majd mérni az élőlények ellenállóságát.

Neked ajánljuk
Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya Még soha nem volt ilyen erős az El Niño az elmúlt négyszáz évben Dollármilliókat ér a korallzátonyok áradásvédelme Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam