2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália legnagyobb pingvinkolóniájára a klímaváltozás

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára a klímaváltozás és az emberi tevékenység – figyelmeztetnek a kutatók.

A Perth partjainak közelében elterülő Penguin Island jelenleg nagyjából ezer kék pingvinnek, más néven törpe pingvinnek (Eudyptula minor) ad otthont.

A szakemberek szerint a populáció a felére csökkent az elmúlt évtizedben az óceán növekvő hőmérséklete és a változó időjárási feltételek miatt, amelyek megzavarták az állatok szaporodási ciklusát.

„A szaporodás idejét és kimenetelét tekintve mindig sok a változás, de a jelenlegi sikerráta jóval alacsonyabb az előző évekhez képest” – nyilatkozva Belinda Cannell kutató az ABC ausztrál közszolgálati médiumnak.

A törpepingvinek látványa elszórakoztatja a turistákat, fordítva kétséges, hogy így van-e Fotó: Stephen Dann from Canberra, Australia/Wikimedia Commons

A szakember szerint a területre hét évvel ezelőtt lecsapó óceáni hőhullám elpusztította azoknak az apró halfajoknak egy részét, amelyek a pingvinek étrendjének szerves részét képezték, ezért az állatoknak ma már jóval messzebb el kell úszniuk a szigettől, hogy táplálékhoz jussanak.

Egy kis emberi odafigyelés is sokat segítene

Mindeközben a korábbinál erősebb viharok elmossák a fészkelőhelyeiket, és a madarak egyre nehezebben birkóznak meg a forró nyarakkal. Cannell szerint a változó környezeti feltételekkel nehéz felvenni a harcot,

ugyanakkor a területen zajló emberi tevékenységek jobb szabályozása segíthet a madarakon, amelyek több mint százezer turistát vonzanak a szigetre évente.

Törpepingvin-család Fotó: JJ Harrison/Wikimedia Commons

A pingvinhalálozások nagyjából egynegyedéért a vízi járművek okozta sérülések a felelősek. A szakemberek szerint az emberekben tudatosítani kell, hogy a pingvinek a vízben úszkálnak, gyakran mindössze egy méterrel a felszín alatt, és nehéz őket észrevenni, ezért a csónakokkal lassan kell közlekedni a térségben.

A természetvédelmi hatóságok a helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek javítani a madarak élőhelyeinek állapotát, például a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentésével.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam