2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália legnagyobb pingvinkolóniájára a klímaváltozás

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára a klímaváltozás és az emberi tevékenység – figyelmeztetnek a kutatók.

A Perth partjainak közelében elterülő Penguin Island jelenleg nagyjából ezer kék pingvinnek, más néven törpe pingvinnek (Eudyptula minor) ad otthont.

A szakemberek szerint a populáció a felére csökkent az elmúlt évtizedben az óceán növekvő hőmérséklete és a változó időjárási feltételek miatt, amelyek megzavarták az állatok szaporodási ciklusát.

„A szaporodás idejét és kimenetelét tekintve mindig sok a változás, de a jelenlegi sikerráta jóval alacsonyabb az előző évekhez képest” – nyilatkozva Belinda Cannell kutató az ABC ausztrál közszolgálati médiumnak.

A törpepingvinek látványa elszórakoztatja a turistákat, fordítva kétséges, hogy így van-e Fotó: Stephen Dann from Canberra, Australia/Wikimedia Commons

A szakember szerint a területre hét évvel ezelőtt lecsapó óceáni hőhullám elpusztította azoknak az apró halfajoknak egy részét, amelyek a pingvinek étrendjének szerves részét képezték, ezért az állatoknak ma már jóval messzebb el kell úszniuk a szigettől, hogy táplálékhoz jussanak.

Egy kis emberi odafigyelés is sokat segítene

Mindeközben a korábbinál erősebb viharok elmossák a fészkelőhelyeiket, és a madarak egyre nehezebben birkóznak meg a forró nyarakkal. Cannell szerint a változó környezeti feltételekkel nehéz felvenni a harcot,

ugyanakkor a területen zajló emberi tevékenységek jobb szabályozása segíthet a madarakon, amelyek több mint százezer turistát vonzanak a szigetre évente.

Törpepingvin-család Fotó: JJ Harrison/Wikimedia Commons

A pingvinhalálozások nagyjából egynegyedéért a vízi járművek okozta sérülések a felelősek. A szakemberek szerint az emberekben tudatosítani kell, hogy a pingvinek a vízben úszkálnak, gyakran mindössze egy méterrel a felszín alatt, és nehéz őket észrevenni, ezért a csónakokkal lassan kell közlekedni a térségben.

A természetvédelmi hatóságok a helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek javítani a madarak élőhelyeinek állapotát, például a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentésével.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam