2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olcsóbbak lesznek az újrahasznosított PET-palackok Franciaországban

Bónusz-malusz rendszer bevezetését tervezi a jövő évtől a francia kormány, hogy ezzel bírja rá az embereket az újrahasznosított termékek választására – írja az MTI nyomán az index.hu.

„Amikor majd két, újrahasznosított műanyagból, illetve a hagyományos műanyagból készült palack között lehet választani, az első olcsóbb lesz" – jelentette ki a Journal du Dimanche (JDD) francia hetilapban Brune Poirson környezetvédelmi államtitkár.

A Poirson által 2019-ben bevezetni tervezett rendszer bónusz-malusz elven működne, és akár tízszázalékos különbséget is eredményezhetne a termékek árában. Az államtitkár megerősítette azt is, hogy a kabinet 2020-ig le akarja állíttatni a műanyag szívószálak árusítását.

Emmanuel Macron francia elnök választási kampányában tett ígéretet arra, hogy 2025-ig Franciaországban a műanyaghulladék 100 százalékát újrahasznosítják.

Ez az arány jelenleg a 60 Millions de comsommateurs (60 millió Fogyasztó) című magazin szerint 25 százalék.

A műanyag használatát nem csak az italok csomagolásánál visszük túlzásba Fotó: Pixabay.com

Flore Berlingen, a Zero Waste France környezetvédő szervezet igazgatója szerint az újrahasznosítás fontos, de nem elegendő, szigorúbb intézkedésekre van szükség a túlcsomagolással, illetve az eldobható tárgyakkal kapcsolatban.

A francia kormány július elején találkozott ötven cég és szövetség képviselőivel, amelyek különböző kötelezettségvállalásokat tettek, például arra, hogy megduplázzák a műanyagból készült termékeikben az újrahasznosított alapanyagok arányát. „Ha két éven belül nem jön be a számítás, áttérünk a szabályozásra" – figyelmeztetett Brune Poirson.

Borítókép: maxpixel.net

Neked ajánljuk
Majdnem megölt egy rókát a fejére ragadt műanyag palack, állatvédők segítettek rajta (képgalériával) Retteghet a tiszai szemét – idén is támadnak a PET-kalózok Rendszeressé válhat a 40 Celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam