2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tíz év alatt csaknem tízszeresére nőtt a sarkvidéki tüzek száma Oroszországban

Tíz év alatt csaknem tízszeresére nőtt a sarkvidéki futótüzek száma Oroszországban, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két műholdja mintegy 10 ezer „forró pontot” mutatott ki az orosz sarkvidéken ebben az évben augusztus elejéig – számolt be a The Daily Telegraph című újság nyomán az MTI.

A brit napilap a birtokába került adatok alapján arról írt, hogy ez a legmagasabb szám a megfigyelések első teljes éve, 2003 óta.

„Az éghajlatváltozás miatt olyan helyeken is tűz üt ki, amelyek korábban túl hidegek vagy túl nedvesek voltak ehhez, ahol korábban nem voltak emberek, de most már vannak”

– mondta el az újságnak Marina Kaniscseva, a Greenpeace környezetvédő szervezet oroszországi projektvezetője.

Füstfelhők Észak-Oroszország felett a NASA 2013-as műholdképén Fotó: NASA Earth Observatory

Az orosz hatóságok sokszor nem oltják el a tüzeket a szépítően csak „kontrollzónaként” emlegetett, a településektől messze eső területeken, jórészt anyagi okokból – írta a The Daily Telegraph.

„Az erdők tűzvédelme katasztrofálisan alulfinanszírozott. A labdarúgásra van pénz, a futótüzekre nincs” – mondta Marina Kaniscseva, utalva az idei oroszországi labdarúgó-világbajnokságra.

Messzire ér a füstje

A futótüzek a globális szén-dioxid-kibocsátás negyedéért felelősek, az északi sarkkörön túli tüzek azonban különösen veszélyesek a korom miatt, amely gyakran a sarkvidéki jégen ülepszik le, felgyorsítva ezzel az olvadást.

A tüzek egykor csaknem ismeretlenek voltak az Arktiszon, ahol a területet vizenyős tundra és néhány északi erdő borítja. Ez azonban megváltozott a felmelegedés és a helyi természeti erőforrások egyre nagyobb méreteket öltő kiaknázása miatt – fejtette ki a brit lap.

Emlékeztetett arra, hogy júliusban a hőhullám több helyen is erdőtüzeket okozott Észak-Európában, például Svédországban. Ebből legalább 11 a sarkvidéken volt.

Repülőgépes oltás egy svéd erdő felett Fotó: MTI/EPA/Maja Suslin

Tudósok figyelmeztettek arra, hogy gyakoribbá válhatnak a tüzek Észak-Európa nedvesebb vidékein, ahol könnyen nagy mennyiségű szén-dioxid szabadulhat fel a tőzegből.

Borítókép: Erdőtüzek Oroszország keleti területein (2018 április)/ NASA Earth Observatory

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Virágzik a csodás turbánliliom Ehető vadon termő növények a tányéron Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam