2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kipusztulhat a vadgesztenyefák kétharmada Németországban

Gyógyíthatatlan betegség támadja a németországi vadgesztenyefákat, és akár az állomány kétharmadát kipusztíthatja – írta a Bild című német lap a hírportálja alapján az MTI.

A fapusztulást a Pseudomonas syringae nevű baktérium okozza, amely 2007-ben jelent meg a németországi állományban, és rohamosan terjed. 

Az Indiából származó fertőző betegség már mind a 16 tartományban megjelent.

„Ha ez így megy tovább, húsz éven belül kipusztul a vadgesztenyefák kétharmada” – mondta a Bildnek Thomas Kowol, a hamburgi faápolási kutatóintézet (Institut für Baumpflege – IfB) munkatársa.

A fertőzés következtében a fa kérge felreped, a törzsén barnás folyás keletkezik, a nyílásokon pedig a belsejét roncsoló gombaspórák hatolnak be – a képen a baktérium okozta pusztítás nyomai láthatók egy kivágott fa törzsén  Fotó: Lamiot/Wikimedia Commons

A betegség nem minden esetben, de nagyon gyakran okoz pusztulást, a fiatal fák szinte esélytelenek.

A fertőzés feltartóztathatatlan, mert senki sem tudja, hogy pontosan hogyan terjed a baktérium. „Sajnos semmit sem lehet tenni ellene” – emelte ki Thomas Kowol. Szerinte főleg a károk korlátozásával érdemes foglalkozni, a fertőzött fákat ki kell vágni és el kell égetni, lehetőleg helyben.

A megoldás az lehet, hogy kinemesítenek egy olyan fajtát, amely ellenáll a baktériumnak. Azonban mivel a vadgesztenyefák jellemzően közterületen állnak, senki sem érzi magáénak ezt a feladatot – mondta az IfB szakértője.

Borítókép: Pxhere.com

Neked ajánljuk
A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Áramló tengerek, hömpölygő dallamok Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János Kárpátalján hosszú távú hulladékkezelési projekt készül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam